Ζιμπάμπουε


Η Ζιμπάμπουε είναι μια περίκλειστη χώρα 390.757 τ.χλμ. στα νοτιοανατολικά της Αφρικής με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά, τα Σόνα και τα Ντέμπελε και πρωτεύουσα η Χαράρε. Εδώ εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε με 14 Ναούς και 7 Ιεραποστολικά Κέντρα.

Εύσημα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αδελφότητά μας

19 Οκτωβρίου 2011

Την 10η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε το ιεραποστολικό κέντρο Αγίου Γεωργίου Μαροντέρα, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Χαράρε.

Στον χώρο αυτό αποτυπώνεται σαφώς η συμβολή των Ελλήνων που προσφέρουν από το υστέρημά τους για να συμβάλουν στο ιεραποστολικό έργο του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου, τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, προσερχόμενος στον όμορφο αρχιτεκτονικά Ναό του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο κ. Βάιο Πράντζο και τα μέλη της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης για το έργο τους, ενώ υπογράμμισε την προσφορά τόσο του προηγούμενου Μητροπολίτη, νυν Σεβ. Άκκρας κ. Γεωργίου, όσο και του Σεβ. κ. Σεραφείμ, για ό,τι εδημιούργησαν στην περιοχή της Μαροντέρα για τους γηγενείς αφρικανούς ορθόδοξους αλλά και τους λιγοστούς Έλληνες και Κυπρίους που ζούνε εκεί. Επίσης συνεχάρη τον Εφημέριο, π.Ιωάννη, ο οποίος τυγχάνει απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγιος Αθανάσιος», για την καρποφοόρο ιερατική του διακονία.

Τέλος, προσέφερε δέματα με τρόφιμα στις οικογένειες της περιοχής.

Βαπτίσεις στη Ζιμπάμπουε

2 Σεπτεμβρίου 2010

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, το Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου ε.έ. και το Σάββατο 23 Μαΐου ε.έ., έγιναν αντίστοιχα ομαδικές βαπτίσεις των κατηχουμένων μας στα Ιεραποστολικά Κέντρα Αγίου Νεκταρίου Χαράρε και Αγίου Αυγουστίνου στο Μπουλαουάγιο. Έτσι, η Εκκλησία μας απέκτησε 220 νεοφώτιστους και αυτό χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Ιεραποστόλων και των κατηχητών μας και στη δική σας ηθική και υλική υποστήριξη.Σήμερα, με το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως υιοθεσίας, περισσότερα από 1.450 φτωχά παιδιά έχουν εξασφαλίσει τα σχολικά τους δίδακτρα και το εβδομαδιαίο τους συσσίτιο και περισσότερες από 1.500 οικογένειες εξασφαλίζουν τα βασικά τους τρόφιμα μέσα από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων. Το Άγιον Πάσχα διανείμαμε εκατοντάδες καινούργια παπούτσια και αρκετό ρουχισμό σε μικρούς και μεγάλους, στα Ιεραποστολικά μας Κέντρα στο Χαράρε, στο Μπουλαουάγιο, στο Ούτζι και στο Warren Park, και αυτό χάρη στην δική σας ανταπόκριση. Παρακαλώ, να συνεχίσετε να προσεύχεσθε για τους Ιεραποστόλους μας και για τους Αφρικανούς Ορθόδοξους αδελφούς μας, γιατί οι προσευχές σας είναι που μας δίνουν δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε το ταπεινό μας έργο προς δόξαν Κυρίου.

Με αγάπη Χριστού,

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος

Θυρανοίξια και Χειροτονία στο Χαράρε

Προς τον Αξιότιμο κύριο Βάιο Πράντζο

Πρόεδρο της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Θεσσαλονίκη

Χαράρε, 25 Απριλίου 2010

Αγαπητέ Πρόεδρε, Χριστός Ανέστη!

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσαμε με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη τα θυρανοίξια του ομώνυμου Ιερού Ναού, του οποίου είστε κτίτωρ και Μέγας Ευεργέτης. Κατά κοινή μαρτυρία όλων των παρευρισκομένων ζήσαμε ιστορικές στιγμές, πού θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ψυχή μας. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησα Πρεσβύτερο τον Διάκονο Ιωάννη Manjoro, ο οποίος οπό την 9η Μαΐου ε.έ. θα αναλάβει καθήκοντα εφημερίου. Ὁ όλος χώρος είναι μία πραγματική όαση, φυσική και πνευματική, και σας αναμένουμε να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, για να τελέσουμε και τα εγκαίνια. Για τον εξοπλισμό του Ιερού Ναού, χρειάστηκε να φέρουμε οπό την Ελλάδα ορισμένα εκκλησιαστικά έπιπλα και σκεύη, για τα οποία εσωκλείω αναλυτική κατάσταση. Θα ήταν μεγάλη ευλογία και ανακούφιση για μας, αν καλύπτατε το σύνολο ή μέρος του εξοπλισμού αυτού, για να μπορέσουμε με τα χρήματα πού μας αποστείλατε τον περασμένο μήνα να ολοκληρώσουμε την ανέγερση του πρεσβυτερίου. Και πάλι σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζιμπάμπουε, μα περισσότερο για την εμπιστοσύνη σας. Εσωκλείω φωτογραφικό υλικό.

Με Αναστάσιμο ασπασμό,

+ ο Ζιμπάμπουε Γεώργιος

Ιεραποστολικό ταξίδι στη Ζιμπάμπουε

6 Σεπτεμβρίου 2009

Για άλλη μια φορά γίνομαι μάρτυρας των έργων αγάπης και προσφοράς που συντελείται στην Αφρική και συγκεκριμένα στη χώρα Ζιμπάμπουε. Η Ιεραποστολή που επισκεφθήκαμε πρόσφατα μοιάζει  με κυψέλη που βρίσκεται σε εργώδη κινητικότητα με αφθονία σε μέλι. Οι συνεργάτες του γλυκύτατου έργου είναι αφενός μεν οι Ιεραπόστολοί μας στην Αφρική και αφετέρου όλοι εμείς οι Έλληνες, κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο. Ένα τέτοιο μέλι γευθήκαμε πρόσφατα το Πάσχα του 2010 μέσα από τα βιώματα της Ιεραποστολής της Μητρόπολης Ζιμπάμπουε.

Μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης με πλούσιο κοινωνικό έργο προσφοράς σε άτομα με ειδικές ανάγκες, η Ευθυμία, εργαλειοδότρια σε ιδιωτική κλινική και η Κατερίνα, οφθαλμίατρος, ξεκινήσαμε με προορισμό αυτή τη χώρα της Νότιας Αφρικής.

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες κ. Κων/νο Μόσχου, οφθαλμίατρο και Μανώλη Γκαράνη οπτικό για τη χορηγία γυαλιών σε μαθητές με προβλήματα οράσεως, καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Alion για την προσφορά της σε φαρμακευτικό υλικό, που διατέθηκε για την περίθαλψη ασθενών σε οφθαλμολογικά περιστατικά.

Παραθέτω πιο κάτω λίγα χαρακτηριστικά στοιχεία της χώρας, για να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση του προορισμού μας.

Έκταση: 390.580τ.χμ., Πληθυσμός: 14.000.000 κάτοικοι, Προσδόκιμο ζωής: 38 έτη. Είναι η 3η φτωχότερη χώρα στον κόσμο. Το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αναλφαβητισμού της ηπείρου, 90.7%. Το 2008 παρουσίασε το μεγαλύτερο δείκτη πληθωρισμού στον κόσμο: 231 εκατομ. τοις εκατό. Το 66% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία. Το 25% του πληθυσμού είναι φορείς του AIDS. 1.000.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά από τη μάστιγα του AIDS και άλλα πεθάινουν από την πείνα, την ελονοσία, την ανεμοβλογιά και τη χολέρα.

Με αυτές και άλλες πληροφορίες αφιχθήκαμε στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε. Εκεί μας περίμενε ζεστή και πλούσια φιλοξενία με πολλή αγάπη εκ μέρους του Μητροπολίτη της Ζιμπάμπουε κ. Γεωργίου, της μητέρας του κ. Αδριάνας και των συνεργατών του, ιδιαίτερα του κ. Νέστορα Νέστορος, προξένου της Κύπρου, τους οποίους ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας, γιατί ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και όλοι οι προαναφερθέντες δε μας άνοιξαν μόνο τα σπίτια τους, αλλά και την καρδιά τους.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν τα ιεραποστολικό κέντρο του Αγ. Νεκταρίου κοντά στην πρωτεύουσα, πλαισιωμένο από τον Ι. Ναό, το σχολείο, το πολυϊατρείο και τα γραφεία καθηγητών. Εκεί πραγματοποιείται το έργο της εκπαίδευσης των ιθαγενών παιδιών, η κατήχηση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μηνιαία διανομή τροφίμων, ρούχων και παπουτσιών καθώς και η εβδομαδιαία διανομή συσσιτίων.

Τη Μ. Τετάρτη είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε σε μια τέτοια διανομή τροφίμων. Ήταν συγκινητική ημέρα για εμάς. Χίλιες φτωχές οικογένειες περίμεναν καρτερικά και με τάξη να παραλάβουν τα πλούσια αγαθά τροφίμων που διένεμε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος εν’ όψει της εορτής του Πάσχα. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά με γεμάτες αγκαλιές από διάφορα και πλούσια αγαθά επέστρεφαν στα σπίτια τους ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι!

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν το χωριό Warren Park, όπου ένας καινούργιος πυρήνας Ορθοδοξίας διαμορφώνεται. Οι κάτοικοι μας περιμένουν με χαρά και μας υποδέχθηκαν με παραδοσιακά αφρικανικά τραγούδια και χορό. Ήταν απερίγραπτα και τα δικά μας συναισθήματα χαράς, όταν ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους μοιράζοντας τρόφιμα για την εορτή του Πάσχα. Όσο ήταν δυνατόν -λόγω του σύντομου χρόνου παραμονής μας- περιθάλψαμε και ασθενείς με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Επόμενος σταθμός μας ήταν μια όμορφη περιοχή με πλούσια βλάστηση, η Morondera. Εκεί με μεγάλη έκπληξη επισκεφθήκαμε σε ένα ακόμη νεοσύστατο Ιεραποστολικό Κέντρο τον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, του οποίου τα θυρανοίξια έγιναν την ημέρα της εορτής του Αγίου και είναι δωρεά του αειμνήστου Γεωργίου Πράντζου, αδελφού του προέδρου της Αδελφότητας. Στο ίδιο οικόπεδο υπάρχει αίθουσα δεξιώσεων και κτίριο εγκατάστασης πολυϊατρείου καθώς και ένας ωραίος περιβάλλον χώρος.

Θα ήθελα να επισημάνω πως τα τελευταία χρόνια η Μητρόπολη Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε μια αξιοθαύμαστη κινητικότητα ανάπτυξης με ίδρυση νέων ναών, σχολείων και διαφόρων ιδρυμάτων με έντονη πνευματική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δράση.

Στο πρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου διέκρινα έναν ιεραπόστολο που σκύβει πάνω στα φλέγοντα προβλήματα του λαού της χώρας αυτής, που έταξε τη ζωή του να υπηρετεί ακούραστα τον φτωχό συνάνθρωπο, αυτόν που όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει καν, για τον οποίο δε μίλησε ποτέ κανείς, δεν τον σκέφτηκε κανείς, δεν του δόθηκε τίποτα, για να ζήσει και να πορευθεί με αξιοπρέπεια στη ζωή του. Αυτόν λοιπόν το συνάνθρωπό μας σκέφτεται και γι’ αυτόν μεριμνά αυτός ο Ιεραπόστολος ανοίγοντας την αγκαλιά του σε όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους της Αφρικής. Έτσι προχωράει αυτό το έργο κι έτσι θριαμβεύει και πάλι η αγάπη σε αυτή τη γωνιά της γης με τους γνωστούς και άγνωστους συντελεστές της. Άγνωστοι συντελεστές είναι όλοι οι υποστηρικτές και βοηθοί του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου, εξίσου σημαντικού μέρους της όλης αυτής προσπάθειας.

Όταν οι αγκαλιές των ανθρώπων είναι ανοιχτές στην φιλανθρωπία, τότε συμβαίνει η εξής δυναμική: ατονεί προς στιγμή η προσμονή του μελλοντικού παραδείσου και το ίδιο το παρόν μεταμορφώνει την κάθε στιγμή σε παράδεισο! Αναλογίζομαι τώρα που περνούμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην πατρίδα μας και έχουμε όλοι υποστεί αναμφίβολα μια βαθειά και βουβή ταπείνωση, μήπως είναι καιρός και μια καλή ευκαιρία να δώσουμε περισσότερη προσοχή και να ακούσουμε τις ισχνές φωνούλες των παιδιών της Αφρικής που ζητούν βοήθεια, που όλο και πιο ισχνές γίνονται και σβήνουν μόνο με το θάνατο.

Μήπως παρασυρθήκαμε από τις σειρήνες του ευδαιμονισμού και ξεχάσαμε να ακούμε τη φωνή του «φτωχού ξεχασμένου συνανθρώπου» που μας επικαλείται για βοήθεια πεθαίνοντας; Μέσα από τις εμπειρίες και εντυπώσεις του ταξιδιού μου στη Ζιμπάμπουε μου δόθηκε η κατάλληλη απάντηση στα καυτά ερωτήματά μου.

Όσο υπάρχουν, και ελπίζω ότι θα υπάρχουν, και άλλες φωνές δυνατές των παιδιών της Αφρικής -αυτών που επέζησαν- να εκφράζουν με καλοσύνη και αγάπη την ευγνωμοσύνη τους στους Έλληνες δωρητές, άλλο τόσο θα αξίζει να ζούμε και να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια χάρη στη γνωστή φιλανθρωπία και γενναιοδωρία της φυλής μας.

Πολλές φορές αναλογιστήκαμε αν θα μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος αυτός! Ιδιαίτερα τώρα που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο μεγάλο της αδιέξοδο το ερώτημα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Ήδη ερχόμενοι στην πατρίδα μας εμείς, η μικρή παρέα από τη Θεσσαλονίκη, με ένα νεύμα του βλέμματός μας καταλάβαμε ότι είχαμε υποστεί την αλλαγή αυτή.

Από τα βιώματά μας στη μακρινή Ζιμπάμπουε ήμασταν πλέον πεπεισμένοι ότι ο κόσμος αυτός με την αγάπη και μόνο μπορεί να αλλάξει! Αυτό το γέμισμα της αγάπης το ζήσαμε. Το ζήσαμε στη διανομή των τροφίμων, όταν γέμιζαν οι αγκαλιές των ανθρώπων από αγαθά, γέμιζε συγχρόνως και η δική μας ψυχή με τη σκέψη ότι δε θα επιστρέψουν πεινασμένοι στο σπίτι τους. Το ζήσαμε στη διανομή ρούχων και παπουτσιών και στη σκέψη ότι θα έχουν να ντυθούν ζεσταίνονταν και η ψυχή μας. Το ζήσαμε όταν στη γνωριμία τους με το Χριστό χαιρόταν και γαλήνευε και η δική μας ψυχή. Και το ζήσαμε επίσης στην αγκαλιά τους, στο άγγιγμά τους, στο χαμόγελό τους.

Αναρωτήθηκα, άραγε γιατί να είχαμε τόση χαρά, τέτοια που μας απογείωνε. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Συναντήσαμε τον ξεχασμένο αδελφό μας, αυτόν που είχαμε λησμονήσει από αιώνες τώρα και τον ξαναβρήκαμε. Παρόλο που τον αδικήσαμε δεν αντιδίκησε, μας συγχώρησε και μας αγκάλιασε. Γι’ αυτό η χαρά μας είναι απερίγραπτη!

Κατερίνα Αλεξάνδρου

Η πορεία των έργων στη Ζιμπάμπουε

1 Σεπτεμβρίου 2009

Ομάδα εθελοντών ιεραποστόλων

Το διάστημα από 17 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε επισκέφθηκε πενταμελής ομάδα εθελοντών Ιεραποστόλων από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Micklos. Ως επί το πλείστον η ομάδα ασχολήθηκε με την επιμόρφωση του κλήρου, των υποψήφιων κληρικών και των κατηχητών/κατηχητριών και ανέλυσαν ποικίλα θεολογικά θέματα στις συνάξεις των νέων και των γυναικών.

 

Αγιασμός στα ελληνικά εκπαιδευτήρια

Με την ευκαιρία την έναρξης του τρίτου και τελευταίου τριμήνου της φετινής σχολικής χρονιάς, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό στην Ελληνική Ακαδημία την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και στην Ελληνική Σχολή την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια επέβλεψε την πρόοδο των εργασιών για την αποπεράτωση της Ελληνικής Ακαδημίας και συναντήθηκε με την αρχιτέκτονα που ανέλαβε και τον σχεδιασμό του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, που θα ανεγερθεί εντός των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, δίνοντας της τις απαραίτητες οδηγίες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η ανέγερση του Ιερού Ναού.

Πρόγραμμα παραγωγής φυστικοβούτυρου

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την περιοχή Μουρέουα και συγκεκριμένα το χωριό Τσιτάτε, όπου η Ιερά Μητρόπολις στηρίζει την πρωτοβουλία των γυναικών της περιοχής να παράγουν το δικό τους φιστικοβούτυρο, με φιστίκια που καλλιεργούν οι ίδιες στη γη τους. Στον σύνδεσμο γυναικών της περιοχής δωρίθηκε χειροκίνητη μηχανή παραγωγής φιστικοβούτυρου και έτσι τώρα έχουν την δυνατότητα να παράγουν οι ίδιες το προϊόν και να το διαθέτουν στην τοπική αγορά.

Κατασκευή υδραγωγείου

Στο ίδιο χωριό η Ιερά Μητρόπολις φρόντισε για να γίνει γεώτρηση και στην συνέχεια κατασκεύασε μικρό υδραγωγείο για την διάθεση νερού σε όλο το χωριό. Η κατασκευή του υδραγωγείου έγινε εντός του δημοτικού σχολείου και τα έξοδα κάλυψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Ζαρίφης από τον Αλμυρό Βόλου.

Ανέγερση νηπιαγωγείου

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε ανέλαβε την ανέγερση Νηπιαγωγείου στο ίδιο χωριό και κηδεμόνας των 550 μαθητών και μαθητριών του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν έχουν χρησιμοποιήσει τετράδια και μολύβια τα τελευταία 8 χρόνια, οι δε δάσκαλοι δεν έχουν ούτε κιμωλίες. Η τελευταία φορά που μπόρεσαν να γράψουν κείμενο στους πράσινους πίνακες ήταν πριν από πέντε χρόνια. Στην μαθητιώσα νεολαία διανεμήθηκαν γραφική ύλη και παιχνίδια και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής τρόφιμα.

Κατάθεση θεμελίου λίθου

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ιεροσολυμήτισσας, στο χωριό Ντούνγκα, της περιοχής  (κοντά στα σύνορα με την Ζάμπια). Ο Ιερός Ναός ανεγείρεται σε γη που πρόσφερε το φύλαρχος της περιοχής. Κτίτωρ του Ναού είναι η κα. Καλλιόπη Περδικούλη, μέλος του Διορθόδοξου Κέντρου «Πορευθέντες». Μετά την τελετή διανεμήθηκαν δώρα και τρόφιμα σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα ανεγερθεί Ορθόδοξος Ναός στην βόρεια Ζιμπάμπουε.

Νέα αποστολή φοιτητών στο εξωτερικό

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. αναχώρησαν για την Κένυα πέντε σπουδαστές, μέλη της νεολαίας των Ιεραποστολικών Κέντρων της Ζιμπάμπουε. Ένας εξ αυτών είναι φοιτητής στο τρίτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ»‘, ένας στο δεύτερο και τρεις στο πρώτο έτος. Επίσης την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ε.ε. αναχώρησαν για την Αίγυπτο τρις νέοι σπουδαστές, που θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής Αθανάσιος ο Μέγας’ στην Αλεξάνδρεια.

Νέο ιεραποστολικό φυτώριο στο Τσινόι

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πόλη Τσινόι και έδωσε την ευλογία να την έναρξη κατηχήσεων και συνάξεων εντός της οικίας του Μιχάλη Τινισκ, απόφοιτου της Πατριαρχικής μας Σχολής της Αλεξάνδρειας. Επίσης επισκέφθηκε την δημοτική κλινική και δώρισε οκτώ κιβώτια με φάρμακα που έφτασαν από την Κύπρο σε εμπορευματοκιβώτιο που απέστειλε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Επίσης φάρμακα δωρήθηκαν σε κρατικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς και στο Υπουργείο Υγείας.

Ποιμαντική περιοδεία στην Μποτσουάνα

Την Μποτσουάνα επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ε.έ.. Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό σε οικίες και επιχειρήσεις παροικών και την Κυριακή τέλεσε την Θεία Λειτουργία για τους εκεί Ορθοδόξους πιστούς. Τέλος, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό στο οικόπεδο που απέκτησε η κοινότητα για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην χώρα.