Γουινέα

Η Γουινέα είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Στη χώρα υπάρχει μια μικρή κοινότητα Ορθοδόξων και από το 2012 αποτελεί την έδρα της νέας Μητρόπολης Γουινέας.

Στη χώρα υπάρχει μια μικρή κοινότητα Ορθοδόξων και από το 2012 αποτελεί την έδρα της νέας Μητρόπολης Γουινέας.

Ιεραποστολική Περιοδεία στη Δυτική Αφρική (Μέρος β΄)

18 Νοεμβρίου 2015

Άφιξη στη Γουινέα

Η κίνηση στους δρόμους χαώδης. Με τόσο κόσμο πώς να ελέγξεις την επιδημία; Φυσικά σε κάθε δημόσιο χώρο, ξενοδοχείο, εστιατόριο, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κινητής τηλεφωνίας, υπήρχε έλεγχος της θερμοκρασίας. Το όριο ήταν μέχρι 37,9. Αν η θερμοκρασία σου ήταν μεγαλύτερη δεν σου επιτρεπόταν η είσοδος και ίσως να ειδοποιούσαν και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έτυχε να δω όμως κάποιο περιστατικό. Ιδίως στις μικρές πόλεις δεν διαπίστωσα καμία ανησυχία. Στην πρωτεύουσα υπήρχαν αρκετές αφίσες στον δρόμο που αναφέρονταν στον έμπολα, όμως στις μικρές πόλεις ο κόσμος έδειχνε πως το ξεπέρασε. Η αλήθεια είναι πως μετά από τόσους μήνες η επιδημία έγινε βίωμα στον κόσμο και έπαψε να τον ανησυχεί. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως ο έμπολα εξαλείφθηκε, αλλά οι διεθνείς οργανώσεις συνεχίζουν να μιλούν για τον έμπολα για να αντλούν κονδύλια. Αλλοι απορούν γιατί η Αμερική ασχολήθηκε με την καταπολέμηση του έμπολα μόνο στην Λιβερία και όχι στις άλλες χώρες. Η ουσία είναι πως ο έμπολα είναι εκεί. Είτε ήρθε από το Κονγκό είτε δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ο κόσμος πεθαίνει. Το παράξενο της επιδημίας αυτής είναι ότι ο ιός δεν πεθαίνει με τον άνθρωπο. Παραμένει ζωντανός στο νεκρό σώμα και περιμένει τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που θα τον πλησιάσει να τον μολύνει. Γι’ αυτό και τα περισσότερα θύματα μολύνθηκαν ενώ παρακολουθούσαν κηδείες.

Κίντια

Στην πόλη Κίντια, την πρώτη μεγάλη πόλη μετά την πρωτεύουσα Κονακρύ, στο ελληνικό τετράγωνο (6.500 τ.μ.) μέσα στο όμορφο τροπικό αφρικάνικο τοπίο, που το ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τα χαμόγελα των παιδιών, ανεγείρεται ο Ιερός Ναός Αγίου Παρθενίου και Αγίου Χαραλάμπους και η Ορθόδοξη Ακαδημία. Ο Ναός πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος. Τελέσαμε την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και στην συνέχεια διαβάσαμε τους χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο. Αναπέμψαμε δέηση στον Θεό που παρά την μεγάλη οικονομική κρίση με την βοήθεια ευσεβούς ζεύγους από το χωριό Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού και της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής προχώρησαν τόσο γρήγορα τα έργα. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ακαδημία. Εκεί χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Κάναμε και κάποιες λειτουργικές αλλαγές στα σχέδια. Σε αυτό το έργο μας στηρίζει ο Παγκύπριος Όμιλος Εξωτερικής Ιεραποστολής «ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», με πρωτοβουλία του αγαπητού Πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Χριστοδουλίδη. Η Ακαδημία μας σε πρώτη φάση θα έχει 3 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, γραφείο καθηγητών και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έμπολα

Με την βοήθεια της Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επισκεφθήκαμε σχολεία της περιοχής και μοιράσαμε αντισηπτικά, σαπούνια και κινητά δοχεία νερού για το πλύσιμο των χεριών των παιδιών κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους από το σχολείο.
Η οικογενειακή επιχείρηση Τζινιέρη από το Ναύπλιο μας πρόσφερε δέματα με ρουχισμό, τα οποία μοιράσαμε σε σχολεία και σε φτωχές οικογένειες. Όσο έχουμε καλούς ανθρώπους που μας στηρίζουν, παίρνουμε δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς Δόξαν Κυρίου.

Προσφορά αντισηπτικού υγρού κατά της επιδημίας

Προσφορά αντισηπτικού υγρού κατά της επιδημίας

Παραδοσιακός Γάμος

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και έναν παραδοσιακό γάμο. Οι προετοιμασίες άρχισαν από νωρίς το πρωί. Όλες οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σπιτιού του γαμπρού και ετοίμαζαν τα φαγητά. Άλλες καθάριζαν πατάτες, άλλες τις τηγάνιζαν σε μεγάλο τσουκάλι, άλλες καθάριζαν τα λαχανικά, άλλες ετοίμαζαν το ρύζι, άλλες το κρέας. Όλες μαζί σαν μια οικογένεια βοηθούσαν για να ετοιμαστούν όλα όπως πρέπει. Οι άντρες βοηθούσαν τον γαμπρό να στολιστεί, άλλοι προετοίμαζαν τα της μουσικής για το γλέντι, άλλοι υποδεχόντουσαν τους καλεσμένους. Μερικές γυναίκες άφηναν την προετοιμασία του φαγητού και έριχναν και ένα χορό. Γενικά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη και χαρούμενη.

Άνοιγμα πηγαδιού

Επειδή όμως έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, αφήσαμε την διασκέδαση του γάμου και πήγαμε στον χώρο που οι εργάτες αγωνιζόντουσαν με τα πενιχρά μέσα που είχαν στην διάθεσή τους για να ανοίξουν ένα πηγάδι, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το πηγάδι αυτό ήταν ακόμη ένα δώρο αγάπης από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Το πόσιμο νερό είναι εξαιρετικά πολύτιμο ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να περπατήσουν 5 και 10 χιλιόμετρα, δύο φορές την ημέρα, για να μεταφέρουν σχετικά καθαρό νερό στο σπίτι τους για τις ανάγκες της οικογένειας.

GU3

Διαδρομή μέσα στο πράσινο

Η διαδρομή από την πόλη Κίντια στο Κονακρύ είναι καταπράσινη. Επικρατεί το απέραντο και πανέμορφο τροπικό πράσινο. Παντού φοίνικες και δέντρα μάνγκο. Αυτή η περίοδος είναι η εποχή συγκομιδής των μάνγκο και η θέα των δέντρων στολισμένων με τα πρασινοκόκκινα και πεντανόστιμα μάνγκο ήταν φανταστική. Εκατομμύρια μάνγκο. Ρώτησα γιατί δεν κάνουν εξαγωγές, γιατί δεν τα κάνουν μαρμελάδα ή χυμό, αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και οργάνωση. Δυστυχώς και τα δύο ανύπαρκτα.

Θεία Λειτουργία

Στην πρωτεύουσα Κονακρύ, και σε ιδιωτικό χώρο που παραχωρήθηκε από Ουκρανούς Ορθόδοξους, τέλεσα την Θεία Λειτουργία. Πριν την Θεία Λειτουργία αρκετοί ζήτησαν να εξομολογηθούν. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν προσήλθε για εξομολόγηση ένας Ουκρανός, ηλικίας 50 ετών, που όπως μου είπε δεν εξομολογήθηκε ποτέ στην ζωή του και πως δεν είχε εκκλησιαστεί και μεταλάβει των Θείων και Αχράντων Μυστηρίων εδώ και 18 χρόνια! «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός»!

GU4

Έρευνα για ανέγερση ναού

Μαζί με τους ευλαβείς Ουκρανούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Γουινέα, επισκεφθήκαμε συνοικίες της πρωτεύουσας Κονακρύ για να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση Ιερού Ναού. Μερικά ήταν αρκετά καλά, αλλά οι τιμές απλησίαστες. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο καλός Θεός θα ανοίξει τον δρόμο και σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Αναχώρηση

Έφτασε η ώρα της επιστροφής. Μια μικρή ίωση μου ανέβασε λίγο πυρετό. Ανησύχησα, διότι στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση θα περνούσα από ιερά εξέταση πριν επιβιβαστώ στο αεροπλάνο, κι αν είχα δέκατα φοβόμουνα μην με βάλουν σε καραντίνα. Ακολούθησα τις οδηγίες της ιατρού από την υγειονομική επιθεώρηση Αθηνών που επισκέφθηκα πριν την αναχώρησή μου από την Ελλάδα και πήρα μερικά depon. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Πέρασα με επιτυχία και τους 5 ελέγχους. Μετά από ταξίδι 24 ωρών επέστρεψα στην Αθήνα. Εύχομαι ο Θεός να αξιώσει και την Δυτική Αφρική να εξαλείψει το συντομότερο δυνατό την θανατηφόρα επιδημία και ο έμπολα να αποτελεί και για τους εκεί συνανθρώπους μας παρελθόν.

Ο Γουινέας Γεώργιος

GU2

Αγώνας ζωής και θανάτου στη Γουινέα

Αγαπητέ Πρόεδρε της Αδελφότητας κ. Σωτήρκε,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την άξια εκλογή σας στη θέση του Προέδρου και συνεχιστή του έργου που ξεκίνησε ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή οι αείμνηστοι Παναγιώτης και Έλλη Παπαδημητρακοπούλου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να επισκεφθώ την Αδελφότητα την Κυριακή 10 Μαΐου και να μιλήσω για την πορεία του Ιεραποστολικού έργου στη Δυτική Αφρική, και παράλληλα να παρουσιάσω το βιβλίο-αφιέρωμα στο μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Η εκδήλωση ήταν πράγματι μεγαλειώδης και αντάξια της μνήμης του εκλιπόντος Πατριάρχη.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ στη Γουινέα αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε τα θύματα του ιού Έμπολα με διανομή τροφίμων και φαρμάκων. H Μητρόπολή μας είναι αυτή που επλήγη χειρότερα από την επιδημία και η μόνη που συνεχίζει να πλήττεται εδώ και 1,5 χρόνο.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Γουινέα, είναι η έλλειψη καθαρού και τρεχούμενου νερού. Η έλλειψη αυτή συμβάλλει πολύ στη μετάδοση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, αφού το συνεχές πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία από τον ιό.

P1040808

 

Είναι άμεση ανάγκη τουλάχιστον σε δύο περιοχές της πόλης Κίντιας να δώσουμε στους κατοίκους το θείο δώρο της πρόσβασης σε νερό. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου ποιμαντικής επίσκεψης, και μόνο η παρουσία μου στην περιοχή για τους απελπισμένους συνανθρώπους μας θεωρείται ως δέσμευση για την ανταπόκριση στο αίτημά τους. Επίσης, είναι απαραίτητη η διανομή σαπουνιών και άλλων αντισηπτικών υγρών για την προστασία τους από τον Έμπολα. Για την υλοποίηση των παραπάνω χρειαζόμαστε περίπου 5.000 ευρώ και είστε οι μόνοι που ευαισθητοποιείστε με το έργο μας και ανταποκρίνεστε πάντα θετικά και άμεσα στα αιτήματά μας.

Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε τις εργασίες ανέγερσης του Ι.Ν. Αγίων Παρθενίου και Χαραλάμπους στη Γουινέα, για τον οποίο η Αδελφότητά σας συμμετείχε στην αγορά του οικοπέδου, αλλά υπολείπονται 5.000 ευρώ. Επίσης, εκκρεμεί η ανέγερση της Ορθόδοξης Ακαδημίας στον ίδιο χώρο. Για την αποπεράτωση του ισογείου ορόφου με 3 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο καθηγητών και βιβλιοθήκη, απαιτούνται 10.000 ευρώ.

Θα ήταν μεγάλη ευλογία να βρεθεί κάποιος δωρητής να στηρίξει αυτά τα προγράμματα, που θα αποτελέσουν ζωντανή μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης μας σε αυτή τη μουσουλμανική χώρα.

Ο Γουινέας Γεώργιος

11 Αυγούστου 2014

Παρά τη μεγάλη απειλή του θανατηφόρου ιού Έμπολα, εθελοντές από την Ελλάδα ταξίδεψαν στη Γουινέα για να επιβλέψουν την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Παρθενίου και Χαραλάμπους και της Ορθόδοξης Ελληνικής Ακαδημίας. Αρχικά έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για το ίσιωμα του οικοπέδου, ανοίχτηκε δίοδος για να διευκολύνει το πέρασμα των φορτηγών για την μεταφορά των δομικών υλικών και άρχισε η προετοιμασία για τα θεμέλια. Ευχόμαστε ο Κύριος δι’ ευχών και ευλογίων του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου να προστατεύσει τους εθελοντές από την θανατηφόρα επιδημία και να βοηθήσει σύντομα να δούμε το έργο να υλοποιείται. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ετοιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Σταυρούλα Σουρτζή και τον Αλκιβιάδη.

Ποιμαντική περιοδεία στη Γουινέα & Σιέρρα Λεόνε

10 Ιουλίου 2013

Τρίτη 21 Μαΐου 2013, μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης. Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ αφίχθηκα στη Γουινέα μετά από ταξίδι που διήρκεσε 29 ώρες. Στο αεροδρόμιο με υποδέχτηκαν τα μέλη των πρώτων Ορθόδοξων πυρήνων στη χώρα.

Τετάρτη 22 Μαΐου. Με το αυτοκίνητο που μας δώρισε η εταιρία Αφοι Σαρακάκη, ξεκινήσαμε οδικώς για την πόλη Κίντια που βρίσκεται στην ενδοχώρα και σε απόσταση 135 χλμ από την πρωτεύουσα Κονακρύ. Για να διανύσουμε αυτή τη σχετικά μικρή απόσταση χρειαστήκαμε περισσότερες από 5 ώρες. Στη διαδρομή δίψασα και ζήτησα να κάνουμε μια στάση να ξεδιψάσουμε με ένα αναψυκτικό. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα εδώ, μου είπαν οι συνταξιδιώτες μου. Μα πώς, απόρησα, αφού σε όλη τη διαδρομή βλέπω τραπεζάκια με μπουκάλια γνωστών δυτικών αναψυκτικών; Όχι, Σεβασμιώτατε, μου είπαν, αυτά δεν είναι αναψυκτικά, είναι βενζίνη, εδώ την αγοράζουμε σε μπουκάλια των αναψυκτικών και της μπύρας, οι πιο πλούσιοι σε μπιτόνια.

GN3

 

Πέμπτη 23 Μαΐου. Επίσκεψη στην υπό ανέγερση Τεχνική Σχολή στην πόλη Κίντια. Στην Τεχνική Σχολή θα διδάσκονται μαθήματα αρτοποιίας και μεταξύ των εγκαταστάσεων προβλέπεται η εγκατάσταση επαγγελματικού φούρνου έτσι ώστε εκτός από την πρακτική τους εξάσκηση, οι σπουδαστές να ψήνουν ψωμί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τοπικά σχολεία, όπου και μοιράσαμε στα παιδιά γραφική ύλη και γλυκά, τα οποία είχαν σταλεί με εμπορευματοκιβώτιο από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Όπου κι αν περπατούσα άκουγα να με φωνάζουν ‘Φότε’ ιδίως τα μικρά παιδιά. Ρώτησα τους συνοδοιπόρους μου τι σημαίνει ‘Φότε’; ‘Λευκός΄ μου απάντησαν. Να ξέρετε Σεβασμιώτατε πως η πλειοψηφία του κόσμου εδώ δεν έχει ξαναδεί λευκό παρά μόνο στην τηλεόραση και πόσο περισσότερο να περπατάει ανάμεσά τους.

Παρασκευή 24 Μαΐου. Επισκεφθήκαμε τον χώρο όπου βρίσκεται σταθμευμένο το 50θεσιο λεωφορείο, το οποίο αγοράσαμε με δωρεά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, και συζήτησα με τοπικούς παράγοντες τους καλύτερους τρόπους που θα μπορούσε το λεωφορείο να εξυπηρετήσει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιου είδους λεωφορείο για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει όχι μόνο στην Κίντια αλλά και σε ολόκληρη τη Γουινέα. Στη συνέχεια επισκέφθηκα τα τρία πηγάδια που ανοίγονται με φροντίδα της Μητροπόλεως, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε νερό 3 από τις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης. Το ‘πιο φτωχές’ είναι σχήμα λόγου γιατί το 99% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τυχεροί είναι όσοι έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο που εργάζεται στο εξωτερικό.

GN2

Σάββατο 25 Μαΐου. Επισκέφθηκα το τοπικό Πανεπιστήμιο. Εκεί είχα την δυνατότητα να συζητήσω με το προεδρείο του συλλόγου των φοιτητών τις ανάγκες τους, που εστιάστηκαν στη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και στη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, και αναρωτήθηκα πόσα βιβλία πετάμε στον δυτικό κόσμο και ούτε καν στον κάδο της ανακύκλωσης. Προσφέραμε κι εκεί γραφική ύλη.

Κυριακή 26 Μαίου. Θεία Λειτουργία σε ιδιωτικό χώρο που παραχώρησε οικογένεια κατηχουμένων. Ψάλτης, Νεοκώρος, Διάκος, Παπάς: ένα πρόσωπο. Οι κατηχούμενοι διψάνε για θρησκευτικά βιβλία. Στείλτε μας, Σεβασμιώτατε, ό,τι μπορείτε.

Δευτέρα 27 Μαΐου. Αναχώρηση για τη Σιέρρα Λεόνε. Παρά τη μεγάλη κακοκαιρία ο υπεύθυνος της Ιεραποστολής στην Σιέρρα Λεόνε Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος κατέφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο για να με υποδεχτεί. Γύρω στα μεσάνυχτα καταφέραμε να φτάσουμε στην Ιεραποστολή.

GN4
Τρίτη 28 Μαίου. Συνοδευόμενος από τον π. Θεμιστοκλή και όλους τους κληρικούς επισκέφθηκα το Ιεραποστολικό κέντρο του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος στην περιοχή Waterloo, το οποίο εγκαινίασε o Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στις 23 Φεβρουαρίου 2012, και συμπεριλαμβάνει τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, Πρεσβυτέριο, Δημοτικό σχολείο, Κλινική, εργαστήριο κατασκευής τεχνητών μελών για τα θύματα του εμφύλιου πολέμου και καταλύματα φιλοξενίας των ακρωτηριασμένων από τις νάρκες παιδιών. Εντός του Ιερού Ναού τα παιδιά του δημοτικού σχολείου τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα και στη συνέχεια τούς απηύθυνα λόγια αγάπης και συμβουλές. Στη συνέχεια κατέθεσα τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Γυμνασίου.

Μετά το μεσημέρι ξεναγήθηκα στην Ορθόδοξη Παιδαγωγική Ακαδημία, όπου θαύμασα το έργο που επιτελείται στην Ακαδημία, επισκέφθηκα τις αίθουσες διδασκαλίας, την πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη και το εργαστήρι εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς.

Αργά το απόγευμα χοροστάτησα στην ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που ανεγέρθη δίπλα από την Ορθόδοξη Παιδαγωγική Ακαδημία και κήρυξα τον Θείο Λόγο στο εκκλησίασμα, που το απάρτιζαν ως επί το πλείστον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Ακαδημίας.

GN1

Εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Τελέσαμε αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου & Αγίου Γεωργίου στην Freetown. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργία χειροτόνησα εις Πρεσβύτερο τον Διάκονο Βάιο Hancile, Διάκονο τον Υποδιάκονο Ααρών και χειροθέτησα Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ελευθέριο Edmonson, τον οποίο με υπόδειξη του π. Θεμιστοκλή διόρισα Προιστάμενο του Καθεδρικού Ναού. Κήρυξα τον Θείο Λόγο αναφερόμενος ως επί το πλείστον στην σταυρική θυσία του Ιησού Χριστού και στο τέλος συνεχάρην τον Αρχιμανδρίτη Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο για το πολύπλευρο και θεάρεστο έργο που επιτελεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην Σιέρρα Λεόνε και όλους όσους συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην καρποφορία του Ιεραποστολικού έργου στην χώρα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμπαράσταση (υλική, έμψυχη και ηθική) από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Τετάρτη 29 Μαίου. Τέλεσα αγιασμό για την έναρξη του νέου τριμήνου της σχολικής χρονιάς στο οποίο παρέστησαν οι εκπαιδευτικοί και η μαθητιώσα νεολαία των Ορθόδοξων σχολείων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) που βρίσκονται παραπλεύρως του Καθεδρικού Ναού και τα οποία εγκαινίασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος τον Φεβρουάριο 2012.

Στην συνέχεια επιστρέψαμε στο Ιεραποστολικό Κέντρο και προήδρευσα της σύναξης των κληρικών όπου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με όλους τους κληρικούς, τους εθελοντές και το προσωπικό της Ιεραποστολής και να τους δώσω τις κατάλληλες πατρικές νουθεσίες αλλά και να συζητήσω μαζί τους τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Αργά το απόγευμα αναχώρησα για τη Σενεγάλη. Παρά την περιπετειώδη διαδρομή φτάσαμε στο αεροδρόμιο εγκαίρως, αποχαιρετιστήκαμε με συγκίνηση και πνευματική αγαλλίαση δοξάζοντας τον Πανάγιο Θεό για όλα όσα μάς αξιώνει να βιώνουμε καθημερινά στην ταπεινή μας προσπάθειά για Ευαγγελισμό των Αφρικανών αδελφών μας στην Δυτική Αφρική.
+ Ο Γουινέας Γεώργιος

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω!

Το Φεβρουάριο αναχώρησε ακτοπλοϊκώς για το Κονακρύ, πρωτεύουσα της Γουινέας, ένα εμπορευματοκιβώτιο, γεμάτο με συγκομιδή αγάπης για το λαό αυτό της δυτικής Αφρικής. Η φόρτωση έγινε από εθελοντές συνεργάτες της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Γουινέας.

Ανάμεσα στα ποικίλα αγαθά που στάλθηκαν στη Γουινέα, ήταν και ένα πενηνταθέσιο λεωφορείο, προσφορά αγάπης της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, το οποίο προορίζεται να εκτελεί υπεραστικά δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να καλύπτει τις ιεραποστολικές ανάγκες.

Η Ιεραποστολή κάνοντας τα πρώτα της βήματα στη Γουινέα, καλείται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και τις προσδοκίες των αυτοχθόνων αδελφών μας για πνευματική και υλική στήριξή τους.

Ευγνωμονώ την Αδελφότητά σας, που μου συμπαρίσταται οικονομικά κατα τη διάρκεια της ταπεινής μου διακονίας στις Ι. Μητροπόλεις Ζιμπάμπουε, Άκκρας και πρόσφατα στην Ι.Μ Γουινέας, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες Γουινέα, Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα Μπισάου, Γκάμπια, Σενεγάλη και Πράσινο Ακρωτήρι. Ευχαριστώ επίσης εγκάρδια και τους δωρητές σας, οι οποίοι ενίσχυσαν σημαντικά από το υστέρημα τους το ιεραποστολικό έργο.

Με αγάπη Χριστού,
† Ο Γουινέας Γεώργιος