Γουατεμάλα

Flag_of_Guatemala.svg
Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα 108.889 τ.χλμ. στην Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα στα νότια του Μεξικού.  Έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, που προέρχεται από διάφορες εθνοτικές ομάδες. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μιγάδες ανάμεσα στις αυτόχθονες φυλές και τους λευκούς, ενώ μεταξύ των ιθαγενών κυριαρχούν οι φυλές των Μάγια. Επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά και πρωτεύουσα η Πόλη της Γουατεμάλας.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Ιερά Μητρόπολη Μεξικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με περισσότερους από 350.000 πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν πρόσφατα μαζικά στην Ορθοδοξία.

Ο πρώτος Καθεδρικός Ναός της Γουατεμάλας

25 Αυγούστου 2017

Aγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής.

Η Ιερά Μητρόπολις του Μεξικού συνεχίζει το θεάρεστο Ιεραποστολικό της έργο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αυτή τη φορά τελέστηκαν στο Αγουακάτε της Γουατεμάλας τα εγκαίνια του πρώτου Καθεδρικού Ναού της χώρας, που οργάνωσε ο πατήρ Δαμιανός, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεξικού. Χιλιάδες ινδιάνοι των Μάγια υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα με τα άγια λείψανα των μαρτύρων, συρρέοντας με δάκρυα στα μάτια. Αυτό που συγκίνησε περισσότερο ήταν πως έψαλαν στα ελληνικά με μεγάλη κατάνυξη τον ύμνο του Χριστός Ανέστη και τη φήμη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα. Το ποιήμα, που στείλατε στον Αρχιμανδρίτη Δαμιανό διαβάστηκε στα ισπανικά κατά τη διάρκεια της τελετής.

Με πολλή αγάπη για την Ορθοδοξία, μέσα στο πνεύμα του Πάσχα, ο Μητροπολίτης μας αγκάλιασε σα στοργικός πατέρας το λαό αυτό του Θεού και συνεχίζει το μεγάλο του έργο κάτω από τη σκέπη του Αναστάντος Χριστού και της Παναγίας του Ευαγγελισμού, στην οποία αφιερώθηκε και το όνομα του Ναού. Ευαγγελισμός στους Μάγια που δέχονται το αληθινό φως της Αναστάσεως!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στον πατέρα Ευάγγελο, τον εφημέριο του Ναού και όλους τους Γουατεμαλτέκους ιερείς ινδιάνους. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στα εγκαίνια του πρώτου Καθεδρικού Ναού της Γουατεμάλας, καθώς και στον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Η Ορθοδοξία στην Κεντρική Αμερική

6 Μαρτίου 2017

Μόλις ήρθα στην Κεντρική Αμερική μαθεύτηκε ότι έχει έρθει ένας δεσπότης ορθόδοξος. Άρχισαν να μου χτυπάν την πόρτα «Θέλουμε Ορθοδοξία!» Δεν είχα σκοπό να κάνω Ιεραποστολή, είχα σκοπό να υπηρετήσω τον λίγο ελληνισμό που μου δώσε ο Θεός. Ο Φιντελ Κάστρο μου είπε «Σας ευχαριστώ που φέρνετε την Ορθοδοξία στην Κούβα!»

Πρόσκληση σε εκδήλωση: Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή των Μάγιας

15 Φεβρουαρίου 2017

Αυτή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, σας προσκαλούμε σε μία ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιεραποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τους Μάγιας της Γουατεμάλας και του Νοτίου Μεξικού. Για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, οργανώνεται ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με το μεγάλο σύγχρονο θαύμα μαζικής μεταστροφής 350.000 πιστών στην Ορθοδοξία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας θα περιγράψει το τιτάνιο έργο της κατήχησης και της ποιμαντικής αυτής της μεγάλης κοινότητας στα ορεινά της Κεντρικής Αμερικής. Οι σύγχρονοι Μάγιας αποδέχονται το φως της Ορθοδοξίας και δίνουν μαθήματα πίστης και ζωής.

Σας περιμένουμε αυτή την Κυριακή στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας (Μακένζυ Κινγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη).

Η Ιεραποστολή στην Κεντρική Αμερική

4 Φεβρουαρίου 2017

Η Ιερά Μητρόπολη Μεξικού με Αρχιεπίσκοπο το Σεβασμιώτατο Μεξικού Αθηναγόρα τα τελευταία είκοσι χρόνια αγωνίζεται στο χώρο της Κεντρικής Αμερικής για τη διάδοση της αληθινής Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης. Η αρχή της πορείας αυτής χαρακτηρίστηκε από αργά βήματα, ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκε μεγάλη ανταπόκριση από τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών δεκαετιών, ιδρύθηκαν πάνω από σαράντα καινούργιες εκκλησίες σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως στην Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα και άλλες, με νέους, πνευματικούς ιερείς, αρτίως καταρτισμένους,που έχουν ανώτατες σπουδές Θεολογίας στην Ελλάδα. Μία από τις πιο πρόσφατες και μεγαλύτερες ιεραποστολικές προσπάθειες της Μητροπόλεώς μας είναι αυτή που γίνεται στη Γουατεμάλα προς τους γηγενείς πληθυσμούς των Μάγια. Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται των βασικών αγαθών, ωστόσο έχουν επιδείξει φοβερή πίστη και αγάπη προς την Ορθοδοξία. Κατοικούν στη βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, που ονομάζεται Peten και αριθμούν περίπου 350 χιλιάδες. Είναι συγκινητικό να τους βλέπεις να βαδίζουν μέσα στο δάσος, για να προσέλθουν στον πλησιέστερο Ιερό Ναό να εκκλησιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό οτι παρ’ όλες τις οικονομικές και λοιπές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας, με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας, καθώς και με την καθημερινή στήριξη και συμπαράσταση των ανθρώπων, η Ιερά Μητρόπολη Μεξικού εξελίσσεται σε μια Ορθόδοξη Μητρόπολη του μέλλοντος.

Ένα πρόσφατο ευχάριστο γεγονός είναι ότι κατόπιν ενεργειών μας, η Ιερά μας Μητρόπολη απέκτησε πλέον έναν ακόμη παλαιότατο ναό, που ανήκε στους ρωμαιοκαθολικούς, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μεξικού. Τον έχουμε διαμορφώσει σε Ορθόδοξο Ναό και καθημερινά πλήθος ανθρώπων τον επισκέπτονται και ερωτούν να μάθουν για την Ορθοδοξία.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για όλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει στη Μητρόπολή μας όλα αυτά τα χρόνια, και προς όλους τους συνεργάτες που συμπαραστέκονται στο ιεραποστολικό έργο στην Κεντρική Αμερική, μιας και μιλάμε για τη μοναδική Ορθόδοξη ιεραποστολή στο χώρο της Δύσεως. Ευχαριστούμε επίσης τον κλήρο μας, εκείνους τους ιερείς μας που καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους για την Ορθοδοξία κάτω από αντίξοες συνθήκες και παίρνουν δύναμη από τη μεγάλη πίστη τους στο Θεό. Βλέπουμε οτι η Εκκλησία μας καθημερινώς γίνεται τόπος πληθώρας θαυμάτων, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πλησιάζουν σταδιακά την Ιερά μας Μητρόπολη, και αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αρχιμ. Δαμιανός
Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως

Γουατεμάλα: Κηρύττοντας το Χριστό στη χώρα των Μάγια

25 Νοεμβρίου 2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Αθηναγόρας τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιάσει κάτω από το ωμοφόριό του μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στη Γουατεμάλα. Αυτή η ομάδα ήταν και είναι υπό την πνευματική καθοδήγηση του π. Ανδρέα Giron. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να ατενίσουμε την ομορφιά του δώρου του Θεού στη Γουατεμάλα, είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε την ιστορία τους και όλες τις δυσκολίες που πέρασαν για να βρουν την Ορθόδοξη πίστη.

Ο πατήρ Ανδρέας Giron αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων της φυλής των Ινδιάνων Μάγια· εδώ και 30 έτη στον αγώνα του υπέρ των Ινδιάνων βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και με την κυβέρνηση της Γουατεμάλας. Στην εποχή εκείνη, το θρησκευτικό περιβάλλον της παπικής εκκλησίας στη Γουατεμάλα ενσωμάτωσε τις λεγόμενες «χαρισματικές ομάδες», για να εμποδίσει τη φυγή των πιστών από τους κόλπους της. Η απόφαση αυτή δεν είχε καλό αποτέλεσμα εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου και τελικά οι παπικοί έπαψαν να αναγνωρίζουν τις κοινότητες αυτές, οι οποίες ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι εμφορούνταν από προτεσταντικές αντιλήψεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια ο πατήρ Ανδρέας πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το ρωμαιοκαθολικισμό και να ενώσει όλους τους ιθαγενείς. Αυτή η αποστολή αγάπης τον οδήγησε στην ανοικοδόμηση χωριών, δρόμων και στη χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας γης, καθ’ ότι η κυβέρνηση ουδέποτε τους είχε χορηγήσει αντίστοιχους τίτλους, παρ’ όλο που για αιώνες ζούσαν και καλλιεργούσαν στη συγκεκριμένη γη. Παράλληλα, ο κόσμος τον ρώτησε: «Πάτερ Ανδρέα, τι πιστεύουμε; Σε ποιά εκκλησία ανήκουμε;»· γι’ αυτό αποφάσισε να τους διδάξει την Oρθοδοξία, όσο μπορούσε και ήξερε.

Στο τέλος, πριν από δέκα χρόνια, η ψευδορθόδοξη εκκλησία του είχε μεγαλώσει και συναριθμούσε 350.000 μέλη σε ολόκληρη τη Γουατεμάλα. Ο Θεός, όμως, είναι μεγάλος· φροντίζει, φωτίζει και ποτίζει το ποίμνιό του. Γι’ αυτό ο πατήρ Ανδρέας ένιωσε μέσα του ότι όλα αυτά ήταν ένα τίποτα χωρίς την αληθινή πίστη. Ακολούθησε την οδό προς την αληθινή Εκκλησία και πήρε την απόφαση να χτυπήσει την πόρτα της Ι. Μητρόπολης Μεξικού, για να γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την ομάδα των πιστών του.

Μετά από τόσα χρόνια, ήλθε «το πλήρωμα του χρόνου»: βρήκαν στo Μητροπολίτη Αθηναγόρα την ανοιχτή πόρτα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αμέσως, ο Μητροπολίτης μας έστειλε δύο ιερείς, για να τους γνωρίσουμε και να διαπιστώσουμε εάν η επιθυμία τους είναι σοβαρή και βάσιμη. Εξεπλάγημεν! Επρόκειτο για μια ομάδα με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, με 338 εκκλησίες και παρεκκλήσια, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ιθαγενείς της Γουατεμάλας και μάλιστα της αρχαίας φυλής των Μάγια. Ζουν στα βουνά και τις απέραντες πεδιάδες και στις νότιες πόλεις του Μεξικού.
Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο έργο σε όλη τη Λατινική Αμέρική, αλλά τώρα μάς έχει δώσει ο Θεός μια ομάδα ψυχών στη Γουατεμάλα, για να τους φροντίσουμε, να τους διδάξουμε, να τους βαπτίσουμε και να δοξάζουμε μαζί το Θεο.

Αγαπητοί αδελφοί μας, περιμένουμε της ευχές σας και τη βοήθειά σας. Ο Μητροπολίτης μας σάς παρακαλεί για βοήθεια στα διάφορα έργα της Ιεράς Μητροπολής μας και τη Γουατεμάλα. Χρειάζονται οικονομικά μέσα, για να στείλουμε ιερείς στη Γουατεμάλα, για να διδάξουν στους εκεί κατηχητές πώς πρέπει να κατηχήσουν τους πιστούς. Χρειάζονται τα οικονομικά μέσα, για να τυπωθούν εκατοντάδες χιλιάδες κατηχητικά κείμενα για παιδιά και για μεγάλους. Πολλοί από αυτούς είναι αμόρφωτοι. Χρειάζονται χρήματα, για να ετοιμάσουμε βιντεοκασέτες στα ισπανικά ή ακόμη και στην τοπική διάλεκτο των Μάγια, ώστε έτσι να γνωρίσουν τη Θεία Λειτουργία, το Βάπτισμα, το Χρίσμα και όλες τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Με τις ευχές του Μητροπολίτου Αθηναγόρα,
ο Κολομβιανός ιεραπόστολος
π. Νικόλαος Antolinez