Γκάνα

Η Γκάνα είναι μια χώρα 238.535 τ.χλμ. στα δυτικά της Αφρικής, κοντά στον ισημερινό με πληθυσμό 24 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά και πρωτεύουσα η Άκκρα. Εδώ εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας με δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν 33 Ιεροί Ναοί και ένας ιεραποστολικός πυρήνας.

Ένα γάργαρο δώρο

28 Δεκεμβρίου 2017

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Εν πρώτοις, για πολλοστή φορά επιθυμώ από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την αμέριστη υλική, ηθική μα κυρίως προσευχητική συμπαράστασή σας στο ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητρόπολεώς μας. Θερμώς ευχαριστώ την αγάπη σας και για την ευγενή δωρεά σας ύψους 7.500 ευρώ προς τη Μητρόπολή μας για κάλυψη των πολλών λειτουργικών αναγκών συντήρησης και συνέχισης του ιεραποστολικού μας έργου σε αυτή τη γόνιμη ιεραποστολική επαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Με την παρούσα επιστολή μου, θέλω επίσης να ζητήσω τη συνδρομή σας για την ανόρυξη ενός πηγαδιού στο χωριό Εμπρεμάι της Γκάνας. Στο χωριό αυτό, μόλις ολοκληρώσαμε την κατασκευή ενός νέου δημοτικού σχολείου, που θα προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά της περιοχής, που ειδάλλως πιθανότατα θα έμεναν αμόρφωτα. Το κτηριακό συγκρότημα είναι έτοιμο, χρειάζεται όμως να κάνουμε μία γεώτρηση, για να αποκτήσουν οι μαθητές πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το συνολικό κόστος ανόρυξης και εξοπλισμού ανέρχεται στις 4.000 ευρώ.

Γνωρίζω πως οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και πολλές φορές απαγορευτικές. Όμως, αντλώντας θάρρος από τη δική σας αγάπη για την Ιεραποστολή, ευελπιστώ στη θετική σας ανταπόκριση στο αίτημά μας για βοήθεια στα μικρά παιδιά του σχολείου.

Με την εν Χριστώ αγάπη,
†Ο Άκκρας Νάρκισσος

Ορθόδοξη Κατασκήνωση Νέων 2017

21 Δεκεμβρίου 2017

Περισσότεροι από 200 Ορθόδοξοι νέοι ηλικίας από 12 έως 22 ετών συγκεντρώθηκαν στο Κολλέγιο του Αγίου Πέτρου στο Λάρτε για μια δεκαήμερη κατασκηνωτική περίοδο.

Την Τρίτη 22 Αυγούστου, άρχισαν να καταφτάνουν οι κατασκηνωτές με λεωφορεία. Καταγράφηκαν και τοποθετήθηκαν σε δύο μεγάλες ομάδες υπό την επίβλεψη των ομαδαρχών. Αμέσως, υπήρξε μεγάλο δέσιμο μεταξύ κατασκηνωτών και στελεχών. Μια μεταδοτική χαρά διέπνεε το χώρο. Σύντομα ένα σύνθημα ακουγόταν από συνάντηση σε συνάντηση, από τάξη σε τάξη, από εκδήλωση σε εκδήλωση:

Μαθαίνουμε την Ορθόδοξη πίστη!
Ζούμε την Ορθόδοξη ζωή!

Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε και να παράσχουμε μια ατμόσφαιρα πλήρους εμβάπτισης στην Ορθόδοξη ζωή. Αυτός ήταν ένας τρόπος να ενισχύσουμε την πίστη των νεαρών και να τους προστατέψουμε από τον επιθετικό και βλαβερό προσηλυτισμό. Οι καθημερινές δραστηριότητες περιελάμβαναν την πρωινή προσευχή και το αγιογραφικό ανά ομάδες, ενώ ακολουθούσε ο όρθρος. Στη συνέχεια τρώγαμε πρωινό και ακολουθούσαν δύο ώρες μελέτης με μικρά διαλείμματα μεταξύ τους. Έπειτα είχαμε το γεύμα, το μεσημεριανό σιωπητήριο και τις απογευματινές δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, αθλήματα, συζητήσεις για θέματα της ζωής που αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και πολύ παιχνίδι. Ακολουθούσε λίγος χρόνος για φρεσκάρισμα, για να συγκεντρωθούμε πάλι όλοι μαζί στο μικροσκοπικό εκκλησάκι της Αναστάσεως για τον εσπερινό, που έψαλλαν με πολύ ζήλο οι κατασκηνωτές. Σε αυτές τις ακολουθίες, ένας από τους υπευθύνους έκανε μια εμψυχωτική ομιλία, για να μας βοηθήσει να «ζούμε την Ορθόδοξη ζωή» και να είμαστε καλύτεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Τον εσπερινό ακολουθούσε το δείπνο και ένα βραδινό πρόγραμμα ουσιαστικής επιμορφωτικής ψυχαγωγίας. Η ημέρα έκλεινε με τη βραδινή προσευχή ανά ομάδες, πριν οι κατασκηνωτές αποσυρθούν για κατάκλιση.

Όμως, οι κατασκηνωτές έλαβαν και πολλά δώρα. Μεταξύ αυτών ξεχώριζε μια φουσκωτή ηλιακή λάμπα που μαγνητίζει το βλέμμα και με βεβαιότητα θα κάνει το διάβασμα κάπως ευκολότερο για τους νεαρούς στις αγροτικές περιοχές. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι, πολλά παιδιά επεδείκνυαν με υπερηφάνεια το λαμπερό σάκο με το λογότυπο της κατασκήνωσης ή τα δώρα που είχαν φτιάξει μόνα τους για τις μητέρες τους.

Για πρώτη φορά, η κατασκήνωσή μας είχε μεγάλη επιτυχία. Η κραυγή των παιδιών την τελευταία ημέρα της κατασκήνωσης τα έλεγε όλα. Καθώς συνάζονταν στη μικρή αίθουσα για το τελευταίο μάθημα και στο χώρο μπροστά στο εκκλησάκι για την τελετή λήξης, έψαλλαν:

Γιέπε α γιένκο!

Αυτό δεν μεταφράζεται εύκολα. Εννοούσαν απλά: «Δε θέλουμε να φύγουμε»! Αυτή η κραυγή υποχώρησε μόνο όταν τους διαβεβαιώσαμε ότι αυτή θα είναι μια ετήσια συνάντηση και ότι την επόμενη χρονιά θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η είδηση χαιρετίστηκε με ζωηρές επευφημίες χαράς.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μια ανθρώπινη ιστορία, γεμάτη από Θεό

19 Μάϊου 2017

Ένα πρωινό μιας αυγουστιάτικης Κυριακής, περιμέναμε στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο έναν Ιερέα από τη Σιέρρα Λεόνε, που είχε φέρει για λόγους υγείας στην Γκάνα την Πρεσβυτέρα του, η οποία έπασχε από την ανίατη νόσο σε διάφορα μέρη του σώματός της.  Ο πατήρ Αλέξανδρος, εκείνο το πρωινό ήλθε μόνος του, επειδή η Πρεσβυτέρα του βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ο κληρικός αυτός, ήταν κοντός στο ανάστημα και μόλις είχε χειροτονηθεί, αφού περπατούσε και μπερδεύονταν τα πόδια του με τα ράσα. Όμως, ήταν ευδιάκριτο το ταπεινό του φρόνημα και, καθώς περπατούσε, φαινόταν ελαφρύς επάνω στην γη.

Πέρασαν αρκετές ημέρες και, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ήρθαν και έμειναν κοντά μας στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Άκκρας. Δυστυχώς, στην Πρεσβυτέρα του, εκτός από μια σχετική αναπηρία, της προστέθηκε και ο ακρωτηριασμός του  δεξιού της χεριού λόγω καρκίνου.

Τους παρατηρούσα στην καθημερινή τους διαβίωση κοντά μας. Διέκρινα τον πατέρα Αλέξανδρο, μέρα παρά μέρα, να βάζει την σκάφη και, με τα χέρια του, να πλένει τα ρούχα του και αυτά της Πρεσβυτέρας του, ενώ εκείνη να μη τον αφήνει μόνο του, αλλά να κάθεται δίπλα του σε έναν τσιμεντόλιθο και να του μιλάει. Αφού στη συνέχεια τελείωνε το πλύσιμο, κουβαλούσε τα ρούχα για να πάει να τα απλώσει στην άλλη μεριά του Ιεραποστολικού Κέντρου. Αυτή από δίπλα του, με αργά βήματα, πήγαινε μαζί του σιγά σιγά, ενώ εκείνος άπλωνε τα ρούχα για να στεγνώσουν. Αυτή δίπλα του με την πατερίτσα, στεκόταν ανήμπορη να δώσει χέρι βοηθείας, στην πραγματικότητα όμως βοηθούσε με την στάση της. Το απόγευμα, καθόντουσαν δίπλα-δίπλα κάτω από το μεγάλο δέντρο του Ιεραποστολικού Κέντρου και εκείνος τής διάβαζε διάφορα κομμάτια από την Αγία Γραφή. Όταν τους έβλεπες να μιλάνε μεταξύ τους, υπήρχε πλήρης αρμονία. Μιλούσαν και κοίταζαν στην ίδια κατεύθυνση.

Η παρουσία του πατρός Αλεξάνδρου και της Πρεσβυτέρας του Ελισάβετ ήταν μεγάλο ζωντανό παράδειγμα και, ταυτόχρονα, κήρυγμα συζυγικής αγάπης, αφοσίωσης και πίστης στο θέλημα του Θεού. Η βιοτή τους είναι ένα σιωπηρό κήρυγμα, το οποίο αφήνει βαθύ αντίκτυπο και ζωντανό παράδειγμα της αθόρυβης παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας.

Αγαπητά μου Μέλη της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η παρουσία του Θεού στη ζωή μας είναι ο σπουδαιότερος και μεγαλύτερος συντελεστής εξευγενισμού μας. Ζωντανό παράδειγμα, οι πρωταγωνιστές της περιγραφόμενης ιστορίας μας. Αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση της ζωής του Θεού, η οποία περιγράφεται μόνο με μια λέξη: Αγάπη.

Την αγάπη αυτή κι εσείς την κάνετε πραγματικότητα με τη συμπαράστασή σας στον αγώνα που δίνουμε στο μεγάλο αγρό της Αφρικής, προσπαθώντας να σπείρουμε την αγάπη του Θεού στις ταλαιπωρημένες, πλήν αξιοπρεπείς, ανθρώπινες ψυχές.

Με την εν Χριστώ αγάπη
† Ο Άκκρας Νάρκισσος

Η Ορθοδοξία στην Γκάνα

18 Απριλίου 2017

 

«Πηγαίναν από χωριό σε χωριό ξυπόλητοι για να κάνουν το κατηχητικό. Όταν πήγα εκεί το μόνο χρέος που είχα ήταν να τους φιλήσω τα χέρια. Έχουν μεγάλη πίστη και ζήλο να μεταφέρουν την ελπίδα και τη χαρά»

 

Για να μη σβήσει το φως

4 Οκτωβρίου 2016

Με τη χάρη του Θεού, αυτή την εβδομάδα ζήσαμε δύο χαροποιά γεγονότα στην τοπική μας Εκκλησία: αφ’ ενός τη χειροτονία του διακόνου πατρός Ισαάκ εις πρεσβύτερο, και αφ’ ετέρου, την επίσκεψή μας για τον εορτασμό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πιο απόμακρυσμένη ενορία μας στην επαρχία Ashanti, στο βόρειο τμήμα της χώρας· εκεί όπου βαπτίσαμε μια νέα ομάδα νεοφώτιστων στην Εκκλησία μας και κάναμε τα εγκαίνια του νέου υδραγωγείου του χωριού με χορηγία της Εκκλησίας μας για παροχή καθαρού νερού στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου ξεκινήσαμε για την κεντρική επαρχία της Γκάνας στο χωριό Abo Dom και συγκεκριμένα τον Ι.Ν. του Άγιου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου και τελέσαμε τη χειροτονία του διακόνου Ισαάκ εις πρεσβύτερο. Ο πατήρ Ισαάκ είναι έγγαμος και έχει δύο κοριτσάκια μικρά. Ο ίδιος είναι δάσκαλος, όπως και η πρεσβυτέρα του. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και προτού ξεκινήσει η χειροτονία απευθύνθηκα στον υποψήφιο προς χειροτονία, τονίζοντάς του το μέγεθος της ευθύνης, την οποία αναλαμβάνει σήμερα ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, και πως η ζωή του κληρικού είναι μια διαρκής θυσία και προσφορά. «Να κρατάς την ταπεινοφροσύνη στη διακονία σου και ο Θεός θα σε ευλογήσει. Η ταπείνωση για τον κληρικό είναι κόσμημα και στολίδι, που θα σε στολίζει, θα σε κάνει να είσαι αγαπητός από όλο τον κόσμο και κυρίως από τους ενορίτες σου. Όποιον κληρικό τον αγαπάνε όλοι οι ενορίτες του, τον αγαπάει ο ίδιος ο Θεός.

Βασικότερο χαρακτηριστικό του κληρικού πρέπει να είναι το πνεύμα της θυσίας και όχι της απραξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κληρικός πρέπει να θυσιάζεται για την Εκκλησία και όχι να θυσιάζει την Εκκλησία για τον εαυτό του. Να κρατάς ανοιχτά τα αφτιά σου για κάθε συμβολή, από όπου και αν έρχεται, διότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις από όλους».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συγχαρήκαμε τους χωριανούς για το νέο τους παπά, καθότι για πολύ καιρό αυτή η ενορία δεν είχε το δικό της μόνιμο ιερέα, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο: διότι ο πατήρ Ισαάκ είναι παιδί και καρπός αυτού του χωριού.

Έπειτα, ταξιδέψαμε άλλες δυο ώρες, για να επισκεφτούμε την οικογένεια του παλιού κατηχητή της Εκκλησίας μας Σαμουήλ, ο οποίος αποδήμησε προς Κύριον προ ολίγων ημερών, για να παρηγορήσουμε τη σύζυγό του, που τον συνόδευε σε όλες τις κατηχητικές αποδημίες από χωριό σε χωριό, κηρύττοντας την Ορθόδοξη πίστη σε όλη την Γκάνα. Ας είναι αιώνια η μνήμη του και η μίμηση του παραδείγματός του.

Την Τετάρτη 24 Αύγουστου ξεκινήσαμε στις τρεις το πρωί, για να φτάσουμε μετά από πέντε ώρες στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βαπτίσαμε μια νέα ομάδα κατηχουμένων στο ποτάμι της περιοχής. Είθε ο Άγιος Κοσμάς, αυτός ο μέγας ιεραπόστολος της Εκκλησίας, να είναι ο προστάτης αυτής της ακριτικής ενορίας της Μητροπόλεως μας.

Κατόπιν, με την παρουσία των τοπικών αρχηγών των φυλών της περιοχής Konsimwa της επαρχίας Ashante, εγκαινιάσαμε το τρίτο κατά σειρά πηγάδι στην περιοχή αυτή, που είναι προσφορά της Εκκλησίας μας στην τοπική κοινωνία, ώστε να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση, ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη που δείχνουν όλοι οι άνθρωποι εκεί για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την πνευματική της καλλιέργεια, αλλά και την ανθρωπιστική της συμβολή στους τομείς της εκπαίδευσης, καθώς η Εκκλησία μας έχει κτίσει ένα Δημοτικό Σχολείο και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο σε αυτή την περιοχή.

Φτάσαμε νύχτα στη βάση μας, στην Άκκρα, κατάκοποι από τη διαδρομή, αλλά με μια λύτρωση στην καρδιά και στην ψυχή για το επιτελούμενο έργο της ιεραποστολής.

Σε αυτό το έργο, αγαπητοί φίλοι της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ήσασταν και είστε πάντοτε αρωγοί και συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ιεράς αυτής αποστολής. Από το ξεκίνημά του μέχρι και αυτή τη δύσκολη στιγμή, γενναιόδωρα μας στηρίζετε με ό,τι έχετε και μπορείτε, ώστε αυτό το φως της Ιεραποστολής να μη σβήσει. Ο καλός μας Θεός να σας ευλογεί και να μας ενδυναμώνει, για να συνεχίζουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι στα πέρατα του κόσμου, ώστε την ημέρα εκείνη, όταν επιστρέψουμε κατάκοποι και ταλαιπωρημένοι στην ουράνια βάση μας, να μας χαρίσει ο Κύριος τη λύτρωση των ψυχών μας. Αμήν.

† Ο Άκκρας Νάρκισσος

Akooaba! Σημαίνει «Καλώς ήρθες»

19 Φεβρουαρίου 2016

Με την Χάρι του Θεού και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, έφτασα στις 13 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα της Γκάνας και έδρα της νέας μου Μητρόπολης μετά από μεγάλο ταξίδι, που ξεκίνησα από την Αθήνα για να φτάσω στις δυτικοαφρικανικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Φεύγοντας από μια παγωμένη Αθήνα και βγαίνοντας από το αεροπλάνο, σε υποδέχεται μια μεσημεριανή ζέστη 33°C και υγρασία 90% και αμέσως καταλαβαίνεις πως είσαι κάπου αλλού.

Με την πρώτη σου επαφή με τους ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι ότι είναι αξιοπρεπείς και ειρηνικοί από τη φύση τους, κάτι που το βλέπεις και στο βλέμμα τους. Αγαπούν τους ξένους και η πρώτη τους κουβέντα είναι Akooaba! Καλώς ήρθες! Παντού άνθρωποι που εργάζονται. Δεν παρατήρησα κανένα ζητιάνο στα φανάρια, στις διασταυρώσεις των δρόμων, πουθενά. Κάτι που επιβεβαίωσα και τις επόμενες ημέρες. Από νωρίς το πρωί όλοι τρέχουν για τη δουλειά, ίσως γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής.

Φθάνοντας στο ιεραποστολικό μας κέντρο οπού είναι και η Μητρόπολη και ο καθεδρικός ναός της Μεταμορφώσεως, αμέσως διαπιστώνω πως έχουν προηγηθεί προ εμού άνθρωποι που έχουν εργαστεί πολύ εδώ και βρίσκω εγώ αυτή την οργανωμένη μονάδα Ιεραποστολής. Ακολουθεί η προσκύνηση στο ναό και μια μικρή ξενάγηση στο χώρο και η τακτοποίηση μου στο χώρο της μητρόπολης, που από την πρώτη όψη του κτηρίου φαίνεται ότι κτίστηκε για κλινική και όχι για σπίτι προς κατοίκηση. Οι πρώτες μου έννοιες είναι πώς να τακτοποιηθώ στο χώρο μου και να το διαμορφώσω σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες και το καθημερινό μου πρόγραμμα ζωής.

GH3

Τη δεύτερη μέρα ακολούθησε ένας σχεδιασμός των πρώτων μας κινήσεων: της ιερατικής σύναξης, ώστε να γνωριστώ με τους άμεσους συνεργάτες μου και να με γνωρίσουν και αυτοί, της συνάντησης με τους κύκλους της νεολαίας και του προγραμματισμού της ενθρονίσεως. Τηλέφωνα, ενημερώσεις και πολλές διαδικαστικές υποθέσεις, άδεια παραμονής, γραμμή τηλεφώνου και κάποιες πρώτες ανάγκες. Τέλος, σημαντική μας προτεραιότητα ήταν και η ετοιμασία και ενημέρωση για την ετήσια συνάντηση των Ορθοδόξων κοινοτήτων στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου. Η συνάντηση αυτή πρόκειται για ένα τετραήμερο πρόγραμμα, κατά το οποίο οι Ορθόδοξοι από όλη την Γκάνα ταξιδεύουν στο χωριό Fomena, οπού έχουμε ένα μεγάλο οικόπεδο της Εκκλησίας με τo ναό του Ευαγγελισμού και ο χώρος είναι διαμορφωμένος ως μια κατασκήνωση με τα δεδομένα της Ελλάδος. Εκεί μαζεύονται όλοι οι Ορθόδοξοι όλων των ηλικιών με ένα πρόγραμμα λατρευτικό, ομιλίες, βραδινές προσευχές. Κάθε ομάδα παρουσιάζει κάποιο πρόγραμμα, μουσικό ή χορευτικό. Η νεολαία και τα μικρά παιδιά, όλοι έχουν κάποια συμμετοχή. Βεβαίως, παρίστανται όλοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως. Εν γένει αυτό βοηθάει στη σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων κοινοτήτων και δη μεταξύ τους γύρω από την λατρευτική ζωή και την πνευματική τροφή, που προσφέρει η Εκκλησία και εκείνοι την έχουν τόση ανάγκη.

Και δεν μπορώ να σας κρύψω την ικανοποίηση και την χαρά που αισθάνθηκα βλέποντας την ευλάβεια και την αφοσίωση και την μεγάλη πίστη που έχουν. Ίσως δεν είναι τυχαίο αυτό που βλέπουμε παντού στην Γκάνα: Gye Nyame, “τίποτα εκτός από τον Θεό”, σύμβολο της υπεροχής του Θεού. Αυτό το μοναδικό και όμορφο σύμβολο βρίσκεται παντού στην Γκάνα. Είναι το πιο δημοφιλές διακοσμητικό, δηλώνει το βαθιά θρησκευτικό χαρακτήρα των ανθρώπων στην Γκάνα. Gye Nyame, “τίποτα εκτός από τον Θεό”.

GH1

Και τότε δόξασα το Θεό για το έργο της Ιεραποστολής, επειδή επιτελείται με συστηματικότητα και για πολλά χρόνια από όλους τους προκατόχους μου και είναι αναγκαία η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, όταν βλέπεις τέτοιους καρπούς προς δόξαν του Αγίου ονόματος του Θεού.

Μάλιστα, είναι απαραίτητο να σας αναφέρω ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις μια κατάσταση, κτίζοντας μια εκκλησία, ένα σχολείο, μια κλινική. Αλλά πιο σημαντική ακόμη είναι η καταξίωση αυτών των κτηρίων στην εν χρόνω λειτουργία τους, η οποία θέλει συνεχή στήριξη και βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, στην περίπτωση έλλειψης αυτής της στήριξης, χάνουμε ό,τι κερδίσαμε επενδύοντας στην οικοδόμηση και δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοιχείο και ονομάζεται λειτουργικά έξοδα. Είναι ένα ζήτημα που λίγοι άνθρωποι το προσέχουν και δίνουν σημασία και ουσιαστικά πρόκειται για τους ανθρώπους που δεν έχουν μονό μάτια για να βλέπουν, αλλά έχουν οπτική και διορατικότητα και δεν εγκλωβίζονται σε μια εικόνα μόνο, αλλά η εικόνα γίνεται αφορμή για προβληματισμό και δράση.

GH2

Αγαπητά μέλη και υποστηρικτές της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, είστε άνθρωποι που σας χαρακτηρίζει η διορατικότητα και η δράση και γι’ αυτό ασχοληθήκατε με την Εξωτερική Ιεραποστολή. Ο καλός μας Θεός να σας ευλογεί και να σας χαριτώνει! Σας είμαι ευγνώμων, διότι πολλές φορές μάς απεγκλωβίζετε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της διακονίας μας με το δικό σας τρόπο και για αυτό σας ευχαριστώ.

Ο αδελφός σας στην αγάπη του Χριστού
Ο Άκκρας Νάρκισσος

Λίγο πριν την κατάρρευση

19 Οκτωβρίου 2013

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Σας χαιρετώ από την Άκκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, μιας χώρας που παλεύει να απεξαρτηθεί από την ανθρώπινη δυστυχία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα στερείται υδρευτικού δικτύου, ακόμη και στην πρωτεύουσα και δεν έχει πόσιμο νερό. Παραδειγματικά θα σας πω ότι στη Μητρόπολη έχουμε δύο δεξαμενές και η αγορά νερού μάς κοστίζει μηνιαία περί τα 700 ευρώ συν το πόσιμο νερό το οποίο πρέπει να αγοράζουμε.

Οι θάνατοι από το μολυσμένο νερό είναι εκατοντάδες καθημερινά, ακόμα και στην Άκκρα. Επίσης, τα απόβλητα τρέχουν στις άκρες των δρόμων και ο κίνδυνος ειδικά από ηπατίτιδες είναι μεγάλος. Κληρικοί έχουν πεθάνει από ηπατίτιδα αλλά και πολλά παιδιά. Στην επαρχία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με τη μεγαλύτερη «ασθένεια», την πείνα, να θερίζει οικογένειες ολόκληρες και σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα του νερού να είναι ό,τι χειρότερο· όχι μόνο δεν έχουν να φάνε αλλά ούτε και να πιουν.

GN1

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου είστε οι κύριοι υποστηρικτές του Ιεραποστολικού Έργου. Η αλήθεια δυστυχώς είναι σκληρή και πονάει.

Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όλοι μας στην Αφρική, να κρατήσουμε τις Μητροπόλεις και Επισκοπές ζωντανές με κάθε τρόπο και να μην αποχαιρετίσουμε την Ιεραποστολή.

Προσπαθούμε, χωρίς δωρεές πλέον, να διατηρήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και τα ιδρύματα μας. Για το λόγο αυτό, θα σας παρακαλούσα να μας βοηθήσετε, αν γνωρίζετε σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία έχουν σχολικά λεωφορεία που δεν είναι αναγκαία στη χρήση τους. Το λέμε αυτό, ώστε να τα μεταφέρετε με εμπορευματοκιβώτια εδώ στην Γκάνα και να τα δρομολογήσουμε, ώστε αφ’ ενός να εξυπηρετούνται και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη μεταφορικών μέσων και αφετέρου να έχει κάποια έσοδα και η Μητρόπολη.

Επίσης είναι απαραίτητη η αγορά υδροφόρων αυτοκινήτων, για μεταφορά πόσιμου νερού στις Ενορίες και τα Σχολεία. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούμε από το υψηλό κόστος μεταφοράς αλλά και από τις συχνές μολύνσεις των μαθητών από το ακατάλληλο νερό. Θα σας παρακαλούσα να το δημοσιεύσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού σας «Εξωτερική Ιεραποστολή», ελπίζοντας ότι κάποιος θα ευαισθητοποιηθεί να προσφέρει έστω και μία ελάχιστη βοήθεια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το έργο μας ζωντανό και ακμαίο, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και εμείς βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάρρευση.

Εκ των προτέρων σάς ευχαριστώ.

Με αγάπη Χριστού
+ O Άκκρας Σάββας

Στην υπηρεσία της μόρφωσης

21 Ιανουαρίου 2013

Εργαστήρι Λάρτε

Με την χάρη του Θεού και τη βοήθεια της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στη Θεσσαλονίκη αποπερατώθηκε η ανέγερση του εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Επαγγελματική Σχολή Αγίου Πέτρου στο Λάρτε της Γκάνας. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, τα μέλη της Αδελφότητας κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για την ανέγερση του εν λόγω εργαστηρίου και όχι μόνο: σύντομα θα ξεκινήσει η ανέγερση εργαστηρίου φυσικών επιστημών.

Το εργαστήρι ηλεκτρονικών υπολογιστών έρχεται να συμπληρώσει τις ελλείψεις της Σχολής του Αγίου Πέτρου και να την καταστήσει μια από τις καλύτερες σχολές της επαρχίας του Λάρτε. Στη σχολή σήμερα φοιτούν 200 νέοι και νέες και υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από υποψήφιους και υποψήφιες. Εντός της σχολής λειτουργεί ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου και μεταξύ των άλλων μαθημάτων οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διδάσκονται θρησκευτικά και κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία λειτουργεί κατηχητικό σχολείο. Σε όλους τους σπουδαστές προσφέρεται γεύμα και στους περισσότερους παρέχεται δωρεάν στέγαση σε κοιτώνες.

Ο Άκκρας Γεώργιος

Τα παιδιά της Γκάνα βαπτίζονται Ορθόδοξα και περιμένουν τη βοήθειά μας

11 Αυγούστου 2011

Την Τρίτη 9 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ανατολικής Γκάνας. Λίγο πριν το μεσημέρι αφίχθηκε στον τελικό του προορισμό που ήταν ο Ι.Ν. Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στο χωριό Dwaha. Σε όλους τους ναούς οι πιστοί ανέμεναν τον ποιμενάρχη του στην είσοδο του χωριού και του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ακολουθώντας την Αφρικανική παράδοση.

Στον Ιερό Ναό Γεννήσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων και απηύθυνε χαιρετισμό στο πυκνό εκκλησίασμα μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις ευχές, τις ευλογίες και την πατρική αγάπη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.

Ανάγκη για ανέγερση σχολείου

Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον βασιλιά και τους άρχοντες της τοπικής φυλής και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την περιοχή και ιδιαίτερα την ανάγκη ανέγερσης σχολείου και κλινικής. Ο Σεβασμιώτατος άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε να κάνει το καλύτερο δυνατόν έτσι, ώστε δίπλα από τον Ιερό Ναό που ανεγέρθη σε γη που πρόσφερε ο βασιλιάς να ανεγερθεί το συντομότερο δυνατό Ορθόδοξο σχολείο και κλινική. Πριν την αναχώρησή του διένειμε γλυκά στις εκατοντάδες παιδιά που είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του ναού και επισκέφθηκε το υποτυπώδες σχολείο που λειτουργεί στο χωρίο κάτω από αιωνόβια δέντρα και υποτυπώδη παραπήγματα που για σκεπή έχουν φύλλα φοινίκων και συζήτησε με τους δασκάλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα την περίοδο των βροχών.