Όλα για τη δόξα του Θεού

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Συμπληρώνουμε με τη χάρη του Θεού 29 έτη διακονίας στη μαύρη ήπειρο, την αχανή Αφρική. Ο κλήρος που μας έταξε ο Κύριος είναι ως γνωστόν το Κολουέζι και όλη η επαρχία Κατάγκας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είδαν πολλά τα μάτια μας, αντιμετωπίσαμε πολλές αντίξοες καταστάσεις, ζήσαμε στιγμές πρωτόγνωρες, θλίψεις, χαρές, που μέσα από αυτές όμως βλέπεις πώς λειτουργεί η χάρη του Θεού, που μας σκεπάζει πάντοτε, άσχετα αν εμείς το αισθανόμαστε ή όχι. Ξεκινάμε μερικές φορές ένα έργο από το μηδέν, κι ενώ δεν έχουμε οικονομική προοπτική αποπερατώσεως, ο Κύριος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έρχεται αρωγός, εξευρίσκει πάντοτε λύση και το έργο αυτό ολοκληρούται, προς δόξαν Αυτού. Διότι σ’ αυτό αποβλέπει η ταπεινή διακονία μας εδώ: όλα να γίνονται προς δόξαν Θεού. Είτε σχολεία κτίζουμε ή εκκλησίες, είτε κάνουμε βαπτίσεις, χειροτονίες, φιλανθρωπία, όλα να γίνονται όχι προς έπαινον ημών, αλλά προς δόξαν του αγίου ονόματός Του. Οι ανάγκες μας βέβαια είναι μεγάλες και δεν είναι δυνατόν να τις καλύψουμε όλες. Η αγάπη σας όμως μας βοηθά να προχωρούμε και να ευοδούνται οι ταπεινές μας προσπάθειες.

Φέτος παρουσιάστηκε επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε δύο νέους ιερούς ναούς και τούτο διότι το ποίμνιο ολοένα αυξάνεται και δεν είναι δυνατόν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας να τελείται σε λασποκαλύβες ή πλινθόκτιστες εκκλησίες. Μέχρι τώρα έχουν οικοδομηθεί 45 Ιεροί Ναοί, ενώ ακόμα λειτουργούν 65 πλινθόκτιστοι. Βέβαια και σ’ αυτούς τους ταπεινούς ναούς χωρίς επίσημο τέμπλο, χωρίς άμβωνα ή αγιογραφίες, που έχουν δάπεδο από χώμα, όπου βλέπεις τα ξυπόλητα ποδαράκια των μικρών παιδιών να πατούν στο νοτισμένο από την υγρασία χώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αδιαμαρτύρητα, όπου δεν υπάρχουν κουφώματα στην πόρτα και τα παράθυρα, η χάρις του Κυρίου είναι η ίδια και μάλιστα μερικές φορές την αισθάνεσαι πιο έντονα. Όμως, στην περίοδο της ξηρασίας, οι δυνατοί άνεμοι σηκώνουν σύννεφα σκόνης, που έρχεται μέσα την ώρα της Θείας Λειτουργίας, ενώ στην περίοδο των βροχών βρέχονται οι πλίνθοι με κίνδυνο καταρρεύσεως, όπως συνέβη προ καιρού στον Άγιο Μηνά, κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας! Ήταν πράγματι μια τραγική περίπτωσις, όπου την ώρα που ο εφημέριος, ένας αγαθός λευίτης, βγήκε την ώρα του κοινωνικού στην Ωραία Πύλη για να κάνει το κήρυγμα, όλος ο ανατολικός τοίχος όπισθεν του Ιερού κατέρρευσε μ’ έναν τρομακτικό κρότο.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε πάλι στην αγάπη σας και ζητούμε την ενίσχυσή σας για την οικοδόμηση των δύο προαναφερθέντων ναών, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα 50.000 € για τον καθένα. Θα είμαστε ευγνώμονες σε όσους φίλους της Ιεραποστολής τούς αναλάβουν και τα ονόματά τους θα μνημονεύονται πάντοτε από τους Αφρικανούς ιερείς μας εις μνημόσυνον αιώνιον.

Με ευχές και την εν Χριστώ αγάπη
†Ο Κατάγκας Μελέτιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων