Ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας από τη Σαμόα διηγείται πώς ήρθε στην Ορθοδοξία

Πρωτάκουσα για την Ορθόδοξη Εκκλησία το 1968 σε ηλικία 15 ετών, όταν φοιτούσα σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο. Ήταν απλά μια σύντομη αναφορά στο σχίσμα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από την Ορθόδοξη πίστη.

Ωστόσο, το έτος 2000, ξεκίνησα σπουδές θεολογίας. Το 2001 εντάχθηκα στην αγγλικανική εκκλησία και σπούδασα στην ιερατική σχολή στο Όκλαντ. Εκεί, συνάντησα κάποια ιστορικά στοιχεία για την Ορθόδοξη πίστη. Τότε μπερδεύτηκα, γιατί άκουγα από διάφορες πηγές να λένε ότι η Ορθοδοξία είναι η αρχαία Εκκλησία, πολύ πριν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Αγγλικανούς, τους Προτεστάντες κ.λπ.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιας στη Σαμόα

Καθώς μεγάλωνα, αναρωτιόμουν «γιατί υπάρχουν τόσες εκκλησίες που λατρεύουν τον ένα Θεό; Ποια είναι η αληθινή Εκκλησία;» Άκουγα τους ρωμαιοκαθολικούς, τους αγγλικανούς και κάποιους άλλους να ομολογούν πίστη «εἰς μίαν ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήν ἐκκλησίαν». Γι’ αυτό συνέχισα να προσεύχομαι στην Αγία Μητέρα του Θεού να μου δείξει το δρόμο για την αληθινή Εκκλησία.

Το έτος 2005, χειροτονήθηκα αγγλικανός ιερέας και υπηρέτησα πέντε χρόνια σαν νοσοκομειακός ιερέας στο Όκλαντ και πέντε χρόνια ως αρχιερατικός επίτροπος στην επαρχία της Σαμόα. Τότε, αντιμετώπισα δυσκολίες, καθώς είδα την αγγλικανική εκκλησία να ευλογεί τους ομόφυλους γάμους, να χειροτονεί αρσενοκοίτες κληρικούς και να χειροτονεί γυναίκες και αρσενοκοίτες επισκόπους. Ένιωσα πως όλα αυτά ήταν και είναι ενάντια στην Αγία Γραφή (Γεν. 2:24, Ματθ. 19:6, Εφεσ. 5:24-25, 30-31).

Στα τέλη του 2013, άρχισα να νιώθω το άγγιγμα της Θεοτόκου και να βλέπω οράματα και να παίρνω απαντήσεις στις προσευχές μου. Μετά από 3 έντονα χρόνια, το 2016, ένας Έλληνας ονόματι Γεώργιος ήρθε στα Σαμόα και μου μίλησε σύντομα για την Ορθόδοξη πίστη. Όταν γύρισε στη Νέα Ζηλανδία, μίλησε για μένα στο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.

Το Μάιο του 2017, συνέβη ένα άλλο θαύμα. Βρισκόμουν στη Νέα Ζηλανδία, όταν με κάλεσε ο Γεώργιος και μου ζήτησε να συναντήσω το Μητροπολίτη Αμφιλόχιο για πρώτη φορά. Μετά από μια πνευματική συζήτηση με το Σεβασμιώτατο, ένιωσα τη χάρη και το άγγιγμα του Θεού και δέχτηκα να βαφτιστώ και να γίνω Ορθόδοξος. Ευχαριστώ την Αγία Μητέρα του Θεού για την αποκάλυψη της αγάπης Του και δοξολογώ το Θεό που με διάλεξε, εμένα τον ταπεινό δούλο, για να γίνω ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας στα Σαμόα. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος κάλεσε εμένα και τη σύζυγό μου Σαλώμη στο Ουέλλιγκτον, για να λάβουμε εκεί το άγιο Βάπτισμα και το Χρίσμα, να παντρευτούμε με Ορθόδοξο γάμο και να λάβω την εις διάκονο και πρεσβύτερο χειροτονία.

Τώρα νιώθουμε εντελώς πλήρεις και αναγεννημένοι εν Χριστώ μέσα στην αληθινή Εκκλησία Του, την Ορθόδοξη. Αυτές τις μέρες, επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Άγιο Όρος, όπου η προσκύνηση των εικόνων της Θεοτόκου και των λειψάνων των αγίων ενίσχυσε την πνευματική μου απόφαση να αφιερώσουμε τις ζωές μας, να ακολουθήσουμε τα βήματα του Χριστού και να γίνουμε πρωτοπόροι της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στους ανθρώπους μου στα Σαμόα, αλλά όπου με κατευθύνει ο Θεός για να διαδώσω τα καλά νέα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο για τις συμβουλές, τις προσευχές και τις ευλογίες του για μένα και τη Σαλώμη, καθώς και σε όλο τον κλήρο και το λαό που μας στηρίζει στο ξεκίνημα της Ορθόδοξης ιεραποστολής μας. Το όνομα του Κυρίου ας είναι ευλογημένο.

π. Ιωάννης Peniamina Tapelu

Το Μυστήριο του γάμου του π. Ιωάννου και της πρεσβυτέρας Σαλώμης

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων