Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας…

Μετά τις θαυμαστές επεμβάσεις του Κυρίου στην ιεραποστολική προσπάθεια της Τόνγκας με το κτίσιμο του παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της οικίας των ιεραποστόλων και του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που τελειώνει σε κανένα μήνα, ήλθε και η σειρά της Σαμόας.

Ωραίο νησιωτικό κράτος, λουσμένο στο πράσινο και στολισμένο με τα χαμόγελα των ευγενών και φιλόξενων κατοίκων του. Στην προηγούμενη επίσκεψή μας γνωριστήκαμε με τον καλοκάγαθο πάστορα Πέπε. Στην τωρινή μας συνάντηση τον είδαμε λυπημένο και ανήμπορο να περπατήσει από άγνωστη αρρώστια στο πόδι του. Έτσι όλα όσα είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει για το ξεκίνημα της Ορθοδοξίας έπεφταν στο κενό. Όμως επάνω από τον Πέπε και από κάθε ανθρώπινο παράγοντα είναι ο Κύριός μας, που εξαπέστειλε τους Αποστόλους του και εξαποστέλλει και εμάς τους ταπεινούς στο κήρυγμα του Ευαγγελίου Του λέγοντας: «Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας…». Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι κοντά σας σε κάθε σας ανάγκη και δυσκολία για πάντα.

Σταυρώσαμε το πόδι του Πέπε με το τεμάχιο του τιμίου ξύλου, που έχει ο αγιορείτης αδελφός Σάββας, με το λείψανο του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα και τις εικόνες της Θεοτόκου, του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και άλλων αγίων, λέγοντας τα τροπάριά τους. Την άλλη ημέρα ξανάρθε ο Πέπε λέγοντάς μας ότι δεν πονάει πια, και κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της αυλής τρέχοντας. Είχε γίνει θαύμα που τον εντυπωσίασε και τον έφερε πιο κοντά στην αληθινή πίστη, την Ορθόδοξη. Αυτή ήταν η πρώτη επέμβαση του αναστάντος Σωτήρα μας στα ιεραποστολικά δρώμενα της Σαμόας.

Αυτό μας έδωσε πίστη και θάρρος να ατενίσουμε και στον άγνωστο ορίζοντα της εξευρέσεως του οικοπέδου για κτίσιμο εκκλησίας του Ηγαπημένου Μαθητού του Κυρίου.

Είπαμε να αλλάξουμε ξενοδοχείο, για να είμαστε πιο κοντά στη θάλασσα για λόγους ευεξίας και υγείας. Εκεί γνωριστήκαμε με ένα ανδρόγυνο από την Αυστραλία. Σαμουέζος ο σύζυγος και Ελληνίδα από μητέρα η γυναίκα του. Τους εμπιστευθήκαμε το πρόβλημά μας, ότι δηλαδή δεν είχαμε οικόπεδο για κτίσιμο της εκκλησίας. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πιστοί και ενάρετοι άνθρωποι μας είπαν: Όσα χρήματα κερδίσαμε για είκοσι χρόνια τα είχαμε για να αγοράσουμε ένα οικόπεδο και να κτίσουμε, όποτε μπορέσουμε, ένα σπίτι. Τώρα όμως μόλις αγοράσουμε το οικόπεδο, θα σας το προσφέρουμε υπό μορφήν δανείου να κτιστεί η εκκλησία και να έχουμε κι εμείς ως Ορθόδοξοι την εκκλησία μας. Έβαλαν δικηγόρο να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τούς παραχωρεί το οικόπεδο έναντι εκατόν είκοσι χιλιάδων δολλαρίων Σαμόας, ποσό που ήταν αδύνατο για μας να το προσεγγίσουμε. Έτσι με τα χρήματα που έχουμε, γύρω στις πενήντα χιλιάδες, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κτίσουμε την εκκλησία.

Αυτή είναι η δεύτερη ολοφάνερη επέμβαση του Κυρίου μας, ο οποίος θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να γίνουν ποίμνιο της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας Του.

Να είναι δοξασμένο το όνομά Του και του Αγίου Αποστόλου Του Ιωάννου του Θεολόγου, που είναι πάντα κοντά μας, όπως το κατάλαβα και τη φορά αυτή, που το πρώτο βράδυ, που ήλθαμε στη Σαμόα, βρέθηκα στον ύπνο μου στην Πάτμο, κοντά στο Γέροντα Αμφιλόχιο, που ιδιαίτερα αγαπούσε τον Ηγαπημένο Μαθητή του Κυρίου.

Έχει πίκρες και στενοχώριες η Ιεραποστολή, αλλά έχει και τέτοιες ευλογίες και χαρές, που μόνο ουράνιες μπορούν να χαρακτηριστούν. Και είναι αυτές που δίνουν το κουράγιο στους Ιεραποστόλους να επιμένουν και να νικούν με τη βοήθεια του Αρχηγού της Σωτηρίας και Νικητή του θανάτου, Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Οποίον ανήκει η δόξα, η τιμή και η προσκύνηση σε όλους τους αιώνες. Αμήν.

†Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων