Κρατώντας τη φλόγα ζωντανή

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Για ακόμη μία φορά σάς χαιρετώ στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Με αγάπη, παρακαλώ, δεχθείτε τις ταπεινές μου ευχαριστίες για την υποστήριξή σας προς το ιεραποστολικό έργο, το οποίο μού εμπιστεύθηκε ο αγαπημένος μας πνευματικός πατέρας Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.

Η αποστολή και το όραμά μας είναι να μεταδώσουμε το φως της Ορθοδοξίας στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, που φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον. Την αγάπη, τη φιλοξενία, την εκπαίδευση που έλαβα από εσάς, τον ελληνικό λαό, ενώ ήμουν φοιτητής, αυτά προσπαθώ να προσφέρω. Κύρια δραστηριότητά μας είναι η διάδοση της Ορθόδοξης πίστης, που είναι η μόνη αληθινή. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς χρειάζεται, απαιτείται και ζητείται από εμάς να ανταποκριθούμε στις διψασμένες ψυχές στους διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Η εκπαίδευση είναι ένα κλειδί για τη διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η φτώχεια και η άγνοια. Σε μία από τις περιοχές μας, έχουμε το μόνο δημοτικό μας σχολείο με πάνω από 600 παιδιά, που περπατούν περισσότερα από 5 χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ η πλειονότητα στερείται πλήρως βασικού εξοπλισμού, όπως μολύβια, στυλογράφους, τετράδια, παρ’ όλο που η εκπαίδευση που τους προσφέρουμε είναι δωρεάν, διότι οι γονείς τους δε δύνανται να τους τα δώσουν και διότι τα περισσότερα παιδιά είναι ορφανά. Κατά καιρούς προσπαθούμε να παρέχουμε κάποιο γεύμα, καθώς οι περισσότεροι έρχονται πολύ πρωί χωρίς να έχουν φάει πρωινό ή ακόμη και χωρίς να έχουν γευθεί δείπνο το προηγούμενο βράδυ. Σε κάθε τάξη έχουμε 100 μαθητές. Κατά καιρούς χρειάζεται να κόψουμε ένα μολύβι στα τρία, για να έχουν όλοι οι μαθητές να γράψουν.

2Η κυβέρνηση μάς ζήτησε να χτίσουμε ένα δευτεροβάθμιο σχολείο σε αυτή την περιοχή, καθώς για αυτούς τους μαθητές, όταν τελειώσουν το δημοτικό, σημαίνει το τέλος των σπουδών τους, επειδή δεν υπάρχει γυμνάσιο στα μέρη τους. Εμείς θέσαμε το θεμέλιο λίθο για το γυμνάσιο, το οποίο θα αφιερωθεί στον νεοφανή άγιο Παΐσιο. Η προσευχή μας είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σχολείο, διότι η εκπαίδευση των νέων παιδιών αποτελεί το μέλλον για την Εκκλησία μας και για όλη τη χώρα.

Αν και έχουμε βαπτίσει πολλούς ανθρώπους, εξακολουθούμε να λατρεύουμε και να τελούμε τις ακολουθίες μας κάτω από τα δέντρα, σε σκηνές, σε μισθωμένα οικήματα και στην ύπαιθρο. Παρακαλώ, να μας έχετε στις αδιάλειπτες προσευχές σας, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το κερί της Ορθοδοξίας αναμμένο.

† Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων