Για να μη σβήσει το φως

Με τη χάρη του Θεού, αυτή την εβδομάδα ζήσαμε δύο χαροποιά γεγονότα στην τοπική μας Εκκλησία: αφ’ ενός τη χειροτονία του διακόνου πατρός Ισαάκ εις πρεσβύτερο, και αφ’ ετέρου, την επίσκεψή μας για τον εορτασμό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πιο απόμακρυσμένη ενορία μας στην επαρχία Ashanti, στο βόρειο τμήμα της χώρας· εκεί όπου βαπτίσαμε μια νέα ομάδα νεοφώτιστων στην Εκκλησία μας και κάναμε τα εγκαίνια του νέου υδραγωγείου του χωριού με χορηγία της Εκκλησίας μας για παροχή καθαρού νερού στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου ξεκινήσαμε για την κεντρική επαρχία της Γκάνας στο χωριό Abo Dom και συγκεκριμένα τον Ι.Ν. του Άγιου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου και τελέσαμε τη χειροτονία του διακόνου Ισαάκ εις πρεσβύτερο. Ο πατήρ Ισαάκ είναι έγγαμος και έχει δύο κοριτσάκια μικρά. Ο ίδιος είναι δάσκαλος, όπως και η πρεσβυτέρα του. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και προτού ξεκινήσει η χειροτονία απευθύνθηκα στον υποψήφιο προς χειροτονία, τονίζοντάς του το μέγεθος της ευθύνης, την οποία αναλαμβάνει σήμερα ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, και πως η ζωή του κληρικού είναι μια διαρκής θυσία και προσφορά. «Να κρατάς την ταπεινοφροσύνη στη διακονία σου και ο Θεός θα σε ευλογήσει. Η ταπείνωση για τον κληρικό είναι κόσμημα και στολίδι, που θα σε στολίζει, θα σε κάνει να είσαι αγαπητός από όλο τον κόσμο και κυρίως από τους ενορίτες σου. Όποιον κληρικό τον αγαπάνε όλοι οι ενορίτες του, τον αγαπάει ο ίδιος ο Θεός.

Βασικότερο χαρακτηριστικό του κληρικού πρέπει να είναι το πνεύμα της θυσίας και όχι της απραξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κληρικός πρέπει να θυσιάζεται για την Εκκλησία και όχι να θυσιάζει την Εκκλησία για τον εαυτό του. Να κρατάς ανοιχτά τα αφτιά σου για κάθε συμβολή, από όπου και αν έρχεται, διότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις από όλους».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συγχαρήκαμε τους χωριανούς για το νέο τους παπά, καθότι για πολύ καιρό αυτή η ενορία δεν είχε το δικό της μόνιμο ιερέα, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο: διότι ο πατήρ Ισαάκ είναι παιδί και καρπός αυτού του χωριού.

Έπειτα, ταξιδέψαμε άλλες δυο ώρες, για να επισκεφτούμε την οικογένεια του παλιού κατηχητή της Εκκλησίας μας Σαμουήλ, ο οποίος αποδήμησε προς Κύριον προ ολίγων ημερών, για να παρηγορήσουμε τη σύζυγό του, που τον συνόδευε σε όλες τις κατηχητικές αποδημίες από χωριό σε χωριό, κηρύττοντας την Ορθόδοξη πίστη σε όλη την Γκάνα. Ας είναι αιώνια η μνήμη του και η μίμηση του παραδείγματός του.

Την Τετάρτη 24 Αύγουστου ξεκινήσαμε στις τρεις το πρωί, για να φτάσουμε μετά από πέντε ώρες στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βαπτίσαμε μια νέα ομάδα κατηχουμένων στο ποτάμι της περιοχής. Είθε ο Άγιος Κοσμάς, αυτός ο μέγας ιεραπόστολος της Εκκλησίας, να είναι ο προστάτης αυτής της ακριτικής ενορίας της Μητροπόλεως μας.

Κατόπιν, με την παρουσία των τοπικών αρχηγών των φυλών της περιοχής Konsimwa της επαρχίας Ashante, εγκαινιάσαμε το τρίτο κατά σειρά πηγάδι στην περιοχή αυτή, που είναι προσφορά της Εκκλησίας μας στην τοπική κοινωνία, ώστε να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση, ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη που δείχνουν όλοι οι άνθρωποι εκεί για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την πνευματική της καλλιέργεια, αλλά και την ανθρωπιστική της συμβολή στους τομείς της εκπαίδευσης, καθώς η Εκκλησία μας έχει κτίσει ένα Δημοτικό Σχολείο και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο σε αυτή την περιοχή.

Φτάσαμε νύχτα στη βάση μας, στην Άκκρα, κατάκοποι από τη διαδρομή, αλλά με μια λύτρωση στην καρδιά και στην ψυχή για το επιτελούμενο έργο της ιεραποστολής.

Σε αυτό το έργο, αγαπητοί φίλοι της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ήσασταν και είστε πάντοτε αρωγοί και συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ιεράς αυτής αποστολής. Από το ξεκίνημά του μέχρι και αυτή τη δύσκολη στιγμή, γενναιόδωρα μας στηρίζετε με ό,τι έχετε και μπορείτε, ώστε αυτό το φως της Ιεραποστολής να μη σβήσει. Ο καλός μας Θεός να σας ευλογεί και να μας ενδυναμώνει, για να συνεχίζουμε αυτό το μεγάλο ταξίδι στα πέρατα του κόσμου, ώστε την ημέρα εκείνη, όταν επιστρέψουμε κατάκοποι και ταλαιπωρημένοι στην ουράνια βάση μας, να μας χαρίσει ο Κύριος τη λύτρωση των ψυχών μας. Αμήν.

† Ο Άκκρας Νάρκισσος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων