Ο αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Κονγκό

Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων εορτάσθηκε με ευλάβεια και ιεροπρέπεια στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ.Παντελεήμων προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ, μετά το πέρας του οποίου προσέφερε ιερό Αρτοφόριο στον Ναό και απένειμε τιμητική πλακέττα στον συμπροσευχόμενο άμισθο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κονγκό, κ.Νικόλαο Περρή για την ουσιαστική συμβολή και πολύτιμη συνεισφορά του στην πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτανευτική οδοιπορία στις λεωφόρους της πρωτευούσης, κατόπιν ειδικής αδείας, η οποία κατέληξε στις όχθες του ποταμού Κονγκό.

Εκεί, οι ορθόδοξοι χριστιανοί εβίωσαν προσευχητικώς για τρίτη φορά στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα νερά του ποταμού.

Επί της όχθης ο Θεοφιλέστατος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας τη θεολογική σημασία της Δεσποτικής Εορτής, ως και την ιστορική καθιέρωση και ερμηνεία της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων. Κατακλείων, μετέφερε προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα τις εόρτιες πατρικές ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ και ευχαρίστησε τις αρχές της χώρας για τον επιδεικνυόμενο σεβασμό και την συμπαράσταση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις εκάλυψε η τηλεόραση του Κονγκό.

Σημειώνεται ότι την παραμονή των Θεοφανείων, ο Επίσκοπος προέβη στην βάπτιση τεσσάρων νηπίων στο υπαίθριο βαπτιστήριο του Ιερού Ναού της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων