Χριστός γεννάται· δοξάσατε!

Αγαπητοί αδελφοί,

«Χριστός γεννάται· δοξάσατε».

Για πρώτη φορά φέτος ακούστηκαν τα λόγια αυτά του υμνωδού στη μακρινή Τόνγκα. Ο αντίλαλός τους φθάνει σε κάθε γωνιά της Ωκεανίας.

Από την πρώτη επίσκεψη Ορθοδόξου ιεραποστόλου στα νησιά Τόνγκα
Από την πρώτη επίσκεψη Ορθοδόξου ιεραποστόλου στα νησιά Τόνγκα

Ο Θεός μπαίνει στη ζωή και την Ιστορία των Νησιωτών και η χαρά που σκορπίζει στις αγνές ψυχές τους καθρεπτίζεται στα αθώα τους πρόσωπα. Η Ωκεανία αποφασίζει να ακολουθήσει το Σωτήρα του κόσμου Κύριον ημών Ιησού Χριστό, τη στιγμή που η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της σε Εκείνον στον οποίον οφείλει τα πάντα και τις ανοίγει στο ψευτοπροφήτη της Αραβίας και στα είδωλα του υλισμού και της αθεΐας.

Ήρθε στη γη το φως του κόσμου, ο Χριστός, για να φωτίσει τους ανθρώπους, αλλά τι κρίμα! Αυτοί αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως. Όσοι όμως ακολούθησαν πιστά το Θεάνθρωπο Ιησού τούς έδωσε την εξουσία να είναι παιδιά του Θεού. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται και οι Ελληνες, οι οποίοι από τους πρώτους ζήτησαν να δούν τον Ιησού και εκείνος τους δέχθηκε λέγοντας τα περίφημα λόγια: «Ελήλυθεν η ώρα, ίνα δοξασθή ο Υιος του ανθρώπου» (Ιωαν. 12:23).

Και είναι αλήθεια ότι με τη Χάρι Του ο Ελληνισμός δόξασε το Χριστό και δοξάστηκε από το Χριστό. Παράλληλα με τον Παρθενώνα έκτισε την Αγια-Σοφιά και πλάι στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τους άλλους φιλοσόφους ανεδειξε το Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, τον Ιερό Φώτιο και τους άλλους αγίους και σοφούς Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους.

Το Φως του Χριστού μεταλαμπαδεύτηκε από τους Ιεραποστόλους Μεθόδιο και Κύριλλο στην Ευρώπη και σε άλλα σημεία της γης όπου άλλοι πολλοί Ιεραπόστολοι το μετέφεραν και το μεταφέρουν μέχρι σήμερα δοξάζοντας το ονομα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Ο Χριστός έδωσε σε μας τους Ελληνες το προνόμιο και την υψηλή αποστολή να κρατούμε αγνή και ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη και να τη μεταδίδουμε στα άλλα έθνη μαζί με τον πολιτισμό μας που είναι κάτι το ξεχωριστό και αποτελεί την βάση κάθε υγιούς πολιτισμού.

FILE0047

«Χριστός γεννάται», αδελφοί Ορθόδοξοι Ελληνες. Μακριά από τα ψεύδη και τις πλάνες, τις ειδωλολατρείες και τις παραθρησκείες.

Ο Χριστός είναι η Αλήθεια και η Ζωή η αληθινή και Αυτόν πρέπει να ακολουθούμε πιστά και πάντα.

Ευχομαι ο Χριστός που γεννήθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ να γεννηθεί και στη καρδιά του καθενός μας και η Χάρη του να μην αφήσει ποτέ αβοήθητη και απροστάτευτη την ευλογημένη μας Πατρίδα.

Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και ελπιδοφόρο και χαρούμενο το Nέο Έτος 2015.

† Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων