Από τον Πατριαρχικό χαιρετισμό στα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Χριστοφόρου

Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι πρωτίστως εγκαίνια του ανθρώπου και της σύνολης κτίσης στην Καινή Ζωή, που άρχισε με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Η ίδια η ετυμολογία της λέξεως «εγκαίνια» σημαίνει ένταξη στο καινό, στο νέο που έφερε ο Χριστός στον κόσμο και πρόκειται για την προσφορά του Παναγίου Σώματος και Αίματός Του. Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι ακόμη η αφιέρωση στό Θεό ενός χώρου, ο οποίος καταξιώνεται καί καταλαμβάνεται από τη Χάρη του Θεού, δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο Οποίος, αν και δεν «κατοικεί σε χειροποίητους ναούς» (Πραξ. ιζ΄ 24), εν τούτοις καλεί όλους «ἐν ἐκκλησίαις» να ευλογούν και να δοξάζουν τον Θεό, ώστε να επέρχονται πλούσια η λύτρωση, ο αγιασμός, η κάθαρση, η υγεία.

Το σημερινό, λοιπόν, ιστορικό γεγονός για την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Νιγηρίας μάς υπενθυμίζει, ότι ο ρόλος και η αποστολή της Εκκλησίας είναι να προσλαμβάνει τον κόσμο και να τον μεταμορφώνει «ἐν Χριστῷ», να τον ανακαινίζει, απελευθερώνοντάς τον από τα δεσμά της θνητότητος, της κτιστότητος και της αμαρτίας.

Η Ευχαριστιακή Κοινότητα της ευλογημένης αυτής χώρας, ως Σώμα Χριστού και «τέκνον Θεού» (Α’ Ιω. γ΄ 2) υπερβαίνει την κάθε φυλετική, εθνοτική, θρησκευτική ή άλλη διάκριση, προσβλέπουσα μόνον στην αγάπη, την ειρήνη, την καταλλαγή και την ενότητα, που προσφέρει η πίστη στον Θεάνθρωπο Ιησού. Γι’ αυτό και στο σύγχρονο ταραχώδη κόσμο, όπου θρησκευτικά πάθη σκοπίμως αναμοχλεύονται και αθώο αίμα αδίκως χύνεται –αλοίμονο- στο όνομα του Παντεπόπτου Θεού, οι φωνές των πιστών θα πρέπει να υψωθούν σε φωνές διαμαρτυρίας, προφυλάσσοντας το ιερό ένδυμα της πίστεως από την μετατροπή του σε μανδύα βίας και αιματοχυσίας. Το επιχείρημά μας παραμένει πάντοτε διαχρονικό: Η πίστη μας μιλά για ειρήνη. Τα ιερά μας κείμενα υμνούν την ειρήνη. Συνεπώς, μόνον αν ο κόσμος ακολουθήσει την οδό της ορθής και ανόθευτης πίστεως, θα υπάρξει πραγματική ειρήνη.

Προς όλους σας, πολυτίμητοι αδελφοί, πατρικώς εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα, η δε ευχή της Εκκλησίας, δια των υμνογραφικών Της λόγων, ας επισφραγίζει τον ιερό τούτο Ναό:

«Οὐρανός πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία, ἀνεδείχθη ἅπαντας, φωταγωγοῦσα τούς πιστούς, ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν: Τοῦτον τόν Ο­ἶκον στερέωσον Κύριε». Αμήν!

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων