Θυρανοίξια Ναού στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με την επιστολή αυτή επιθυμώ να σας γνωρίσω, ότι την Κυριακή 13η Σεπτεμβρίου τελέσαμε τα θυρανοίξια τού Ιερού Ναού Αναστάσεως του Χριστού στην πόλη Αμπιτζάν της χώρας Ακτή του Ελεφαντοστού. Ένα ακριβώς χρόνο μετά αφότου τοποθετήσαμε τον θεμέλιο λίθο ( 11η Σεπτεμβρίου 2008 ) .

Για τον σκοπό αυτό και με τις σεπτές ευλογίες τού Πατριάρχου μας πραγματοποίησα πενθήμερο επίσκεψη στην χώρα αυτή.

Όπως θα δείτε ο εν λόγω Ιερός Ναός είναι περίπου έτοιμος. Υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση των τζαμιών στα παράθυρα και κάποιες διορθώσεις στον ελαιοχρωματισμό του. Βέβαια υπολείπονται κάποια έπιπλα και σκεύη, για τα οποία δεν μπόρεσα να καλύψω το κόστος τους. ( Σας έχω μιλήσει σχετικά περί αυτών τις προηγούμενες φορές ).

Το Ιεραποστολικό Κέντρο είναι κι αυτό έτοιμο περίπου. Υπολείπονται η τοποθέτηση τζαμιών, παραθύρων και θυρών, η βαφή του εσωτερικά – εξωτερικά και ο εξοπλισμός του με επίπλωση και όλα τα χρειώδη.

Ο αυλόγυρος θα πλακοστρωθεί, αφού αφήσουμε κάποια τμήματα για να φυτευτούν λουλούδια και πρασινάδα. Στις δύο πλευρές του θα κατασκευάσουμε λούκια για να φεύγει το νερό, όταν βρέχει, από το οικόπεδο.

Προτίμησα να κάμω τα θυρανοίξια τώρα, διότι οι πιστοί αρκετά ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια χωρίς Ι. Ναό και δεν ήθελα να παραμείνουν ακόμα σε τέτοια δοκιμασία, αφού άλλωστε ο Ι. Ναός είναι σχεδόν έτοιμος.

Η τελετή των Θυρανοιξίων και της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον πρώτο Ορθόδοξο Ιερό Ναό στην Ακτή τού Ελεφαντοστού έγιναν με τάξη και ευπρέπεια, με την συμμετοχή πολλών πιστών και προσκεκλημένων εκπροσώπων της κυβερνήσεως, εκκλησιών και άλλων παραγόντων. Σημειώσατε ότι η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο και όλων μας οι προσευχές προς τον Κύριο ήταν να επικρατήσει αγάπη, σύνεση, συνεργασία για το καλό όλων, οι οποίοι τόσο ταλαιπωρήθηκαν από εξαετή εμφύλιο σπαραγμό κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σας αποστέλλω φωτογραφικό υλικό τόσον από τις λατρευτικές μας συνάξεις, όσον και από την πρόσφατη όψη των ανεγερθέντων κτιρίων. Επίσης αντίγραφο της ομιλίας μου στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Παρακαλώ πολύ ενημερώσατε τον ανώνυμο δωρητή, καθώς και όλα τα μέλη της Αδελφότητας Σας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουν όλοι, ο ιερέας π. Ιερεμίας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τού Ιερού Ναού Αναστάσεως τού Χριστού, καθώς και το μικρό ποίμνιο της εν λόγω Ορθοδόξου Ενορίας μας στο Αμπιτζάν. Θερμές ευχαριστίες εκφράζει και η ταπεινότητα μου προς όλους σας, για όλα.

Με αγάπη Ιησού Χριστού  του  Κυρίου ημών

+ Δαμασκηνός, επίσκοπος  Γκάνα

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων