Η πορεία των έργων στη Ζιμπάμπουε

Ομάδα εθελοντών ιεραποστόλων

Το διάστημα από 17 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε επισκέφθηκε πενταμελής ομάδα εθελοντών Ιεραποστόλων από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Micklos. Ως επί το πλείστον η ομάδα ασχολήθηκε με την επιμόρφωση του κλήρου, των υποψήφιων κληρικών και των κατηχητών/κατηχητριών και ανέλυσαν ποικίλα θεολογικά θέματα στις συνάξεις των νέων και των γυναικών.

 

Αγιασμός στα ελληνικά εκπαιδευτήρια

Με την ευκαιρία την έναρξης του τρίτου και τελευταίου τριμήνου της φετινής σχολικής χρονιάς, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό στην Ελληνική Ακαδημία την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και στην Ελληνική Σχολή την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια επέβλεψε την πρόοδο των εργασιών για την αποπεράτωση της Ελληνικής Ακαδημίας και συναντήθηκε με την αρχιτέκτονα που ανέλαβε και τον σχεδιασμό του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, που θα ανεγερθεί εντός των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, δίνοντας της τις απαραίτητες οδηγίες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η ανέγερση του Ιερού Ναού.

Πρόγραμμα παραγωγής φυστικοβούτυρου

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την περιοχή Μουρέουα και συγκεκριμένα το χωριό Τσιτάτε, όπου η Ιερά Μητρόπολις στηρίζει την πρωτοβουλία των γυναικών της περιοχής να παράγουν το δικό τους φιστικοβούτυρο, με φιστίκια που καλλιεργούν οι ίδιες στη γη τους. Στον σύνδεσμο γυναικών της περιοχής δωρίθηκε χειροκίνητη μηχανή παραγωγής φιστικοβούτυρου και έτσι τώρα έχουν την δυνατότητα να παράγουν οι ίδιες το προϊόν και να το διαθέτουν στην τοπική αγορά.

Κατασκευή υδραγωγείου

Στο ίδιο χωριό η Ιερά Μητρόπολις φρόντισε για να γίνει γεώτρηση και στην συνέχεια κατασκεύασε μικρό υδραγωγείο για την διάθεση νερού σε όλο το χωριό. Η κατασκευή του υδραγωγείου έγινε εντός του δημοτικού σχολείου και τα έξοδα κάλυψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Ζαρίφης από τον Αλμυρό Βόλου.

Ανέγερση νηπιαγωγείου

Τέλος, η Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε ανέλαβε την ανέγερση Νηπιαγωγείου στο ίδιο χωριό και κηδεμόνας των 550 μαθητών και μαθητριών του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, στο σχολείο αυτό οι μαθητές δεν έχουν χρησιμοποιήσει τετράδια και μολύβια τα τελευταία 8 χρόνια, οι δε δάσκαλοι δεν έχουν ούτε κιμωλίες. Η τελευταία φορά που μπόρεσαν να γράψουν κείμενο στους πράσινους πίνακες ήταν πριν από πέντε χρόνια. Στην μαθητιώσα νεολαία διανεμήθηκαν γραφική ύλη και παιχνίδια και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής τρόφιμα.

Κατάθεση θεμελίου λίθου

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Γεώργιος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ιεροσολυμήτισσας, στο χωριό Ντούνγκα, της περιοχής  (κοντά στα σύνορα με την Ζάμπια). Ο Ιερός Ναός ανεγείρεται σε γη που πρόσφερε το φύλαρχος της περιοχής. Κτίτωρ του Ναού είναι η κα. Καλλιόπη Περδικούλη, μέλος του Διορθόδοξου Κέντρου «Πορευθέντες». Μετά την τελετή διανεμήθηκαν δώρα και τρόφιμα σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα ανεγερθεί Ορθόδοξος Ναός στην βόρεια Ζιμπάμπουε.

Νέα αποστολή φοιτητών στο εξωτερικό

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. αναχώρησαν για την Κένυα πέντε σπουδαστές, μέλη της νεολαίας των Ιεραποστολικών Κέντρων της Ζιμπάμπουε. Ένας εξ αυτών είναι φοιτητής στο τρίτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ”‘, ένας στο δεύτερο και τρεις στο πρώτο έτος. Επίσης την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ε.ε. αναχώρησαν για την Αίγυπτο τρις νέοι σπουδαστές, που θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος της Πατριαρχικής Σχολής Αθανάσιος ο Μέγας’ στην Αλεξάνδρεια.

Νέο ιεραποστολικό φυτώριο στο Τσινόι

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την πόλη Τσινόι και έδωσε την ευλογία να την έναρξη κατηχήσεων και συνάξεων εντός της οικίας του Μιχάλη Τινισκ, απόφοιτου της Πατριαρχικής μας Σχολής της Αλεξάνδρειας. Επίσης επισκέφθηκε την δημοτική κλινική και δώρισε οκτώ κιβώτια με φάρμακα που έφτασαν από την Κύπρο σε εμπορευματοκιβώτιο που απέστειλε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Επίσης φάρμακα δωρήθηκαν σε κρατικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς και στο Υπουργείο Υγείας.

Ποιμαντική περιοδεία στην Μποτσουάνα

Την Μποτσουάνα επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ε.έ.. Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό σε οικίες και επιχειρήσεις παροικών και την Κυριακή τέλεσε την Θεία Λειτουργία για τους εκεί Ορθοδόξους πιστούς. Τέλος, επισκέφθηκε και τέλεσε Αγιασμό στο οικόπεδο που απέκτησε η κοινότητα για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην χώρα.

 

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων