Νίας: Το νησί των πρασίνων

Το νησί Νίας βρίσκεται στα δυτικά της Σουμάτρας Ινδονησίας. Πριν από 10 χρόνια, πέρασε ένα μεγάλο τσουνάμι και σάρωσε όλα τα παράλια και τους κατοίκους τους. Πάνω από 350.000 πέθαναν τότε και μερικοί δε βρέθηκαν καν. Χρόνια τώρα, τα μέλη των οικογενειών τους ψάχνουν παντού και δεν τους βρίσκουν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, τα βήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με οδήγησαν εκεί πριν από 10 χρόνια. Ένας απλός Ορθόδοξος ιερέας από τη μακρινή Αυστραλία, ο π. Νικόλαος Μαρκέτος, επισκέφθηκε το νησί. Τον ακολούθησα. Μόλις φθάσαμε εκεί, ο π. Νικόλαος είδε την καταστροφή, ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και ζήτησε την ευλογία του Κυρίου, για να κάνει κάτι στο κατεστραμμένο νησί.

id1

Τελικά πήρε την απόφαση και ίδρυσε εκεί ένα σχολείο και μία κλινική δίπλα-δίπλα. Αρχικά, οι μαθητές ήταν 25 άτομα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έφτασαν σε αριθμό τους 170. Στη συνέχεια χτίστηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ ακολούθησε ο Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνας. Τέλος, το 2011, με δωρεά ανώνυμου δωρητή μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, μπορέσαμε να χτίσουμε και τον τρίτο Ιερό Ναό των Αγίων Παύλου και Μάρθας, για να καλύψουμε τις ανάγκες των πιστών μας. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τη μεγάλη αυτή βοήθειά σας.

Πριν από ένα χρόνο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος χειροτόνησε στο νησί ένα διάκονο. Εκτός από τις τρεις ενορίες, όπου διακονεί, είναι και διευθυντής του σχολείου μας «Άγιος Νικόλαος». Ο διάκονος αυτός είναι ο π. Χαρίτων Zega, που είναι νιόπαντρος και έχει ένα κοριτσάκι. Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να γίνει και ιερέας, για να μπορεί να υπηρετεί εκεί με όλες τις απαραίτητες τελετές.

Με όλα αυτά τα ευχάριστα νέα, έχουμε και την αγωνία πώς να αυξήσουμε το ιεραποστολικό μας έργο. Ο π. Χαρίτων διαμένει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο του σχολείου. Βέβαια, δεν είναι κατάλληλος χώρος για να μένει κανείς, αλλά τι να κάνουμε; Όλα εδώ στην καινούργια Ιεραποστολή μας είναι περιορισμένα. Αρχικά σκέφθηκα να οικοδομήσουμε ένα κατάλληλο σπίτι, ώστε να μπορεί να μείνει αργότερα, όταν μεγαλώσει η οικογένειά του. Γι’ αυτό, προσεύχομαι να μας στείλει ο Θεός ένα δωρητή να μας προσφέρει για το σκοπό αυτό 25.000 ευρώ.

 

Έπειτα, οι αριθμοί των μαθητών μεγαλώνουν. Αυτό είναι ευχάριστο, αλλά μας προσθέτει και βάρος, διότι δεν έχουμε χώρους, για να χωρέσουν τα παιδιά αυτά. Γι’ αυτό, προγραμματίζουμε να χτίσουμε τουλάχιστον δύο τάξεις. Αν γίνει αυτό, όλοι στο νησί θα χαρούν, γιατί τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα κοντά στην περιοχή τους.

Αυτά είναι, αγαπητοί αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων