Από την Γκαμπόν στη ζούγκλα του Κονγκό

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, επισκεφθήκαμε με τη χάρη του Θεού για μία ακόμη φορά την πρωτεύουσα Libreville της Γκαμπόν, της δεύτερης χώρας που υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Επισκοπής μας. Η ποιμαντική αυτή περιοδεία ξεκίνησε την 2α Φεβρουαρίου, οπότε και συναντηθήκαμε με Ορθόδοξους πιστούς της πόλεως και τους στηρίξαμε πνευματικά.

Την επόμενη μέρα, μας υποδέχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γκαμπόν, αρμόδιος και για θέματα θρησκευμάτων, ο οποίος μάς παρέδωσε την επίσημη αναγνώριση της Επισκοπής μας από το κράτος της Γκαμπόν. Η εξέλιξη αυτή μάς χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς μας ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη δραστηριοποίηση και για την οικοδόμηση Ιερών Ναών. Η είδηση αυτή αναφέρθηκε και στην κρατική τηλεόραση, η οποία προέβαλε τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας και μας ζήτησε σε συνέντευξη.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στην οικία του προξένου της Σερβίας, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία και κηρύξαμε το θείο λόγο, με την προσευχητική συμμετοχή Γκαμπονέζων, Ρώσων, Σέρβων και Σύρων αδελφών. Στη σύναξη αυτή τέθηκε σε προσκύνηση ιερό λείψανο του αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, το οποίο φέραμε μαζί μας προς ευλογία των πιστών.

Στο τέλος, προσφέραμε σε όλους την έκδοση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στη γαλλική. Η δαπάνη της εκδόσεως αυτής καλύφθηκε με δωρεά ανώνυμου αδελφού διά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ευχαριστούμε ολόψυχα, γιατί με την προσφορά αυτή δίνεται η δυνατότητα στο ποίμνιό μας να εμβαθύνει στην κατανόηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

CG2

Ο πρέσβης της Ρωσίας, πληροφορηθείς για το λείψανο του Αγίου Λουκά, μας κάλεσε στη ρωσική πρεσβεία, όπου το εκθέσαμε σε προσκύνηση και τελέσαμε σύντομη δέηση για τους Ορθοδόξους εργαζομένους της πρεσβείας.

Το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου, αφήσαμε την Γκαμπόν και βρεθήκαμε στην πόλη Impfondo του βορείου Κονγκό, προκειμένου να επισκεφθούμε τους αυτόχθονες πιστούς. Αμέσως, συναντηθήκαμε με την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας των αγίων Τιμίου Προδρόμου και Νικολάου, καθώς και με τους κατηχουμένους, προς τους οποίους απευθύναμε πατρικούς λόγους εν όψει της βαπτίσεώς τους.

Την επομένη, 6η Φεβρουρίου, είχαμε πολύωρη συνεργασία με τον επιβλέποντα εργολάβο του υπό ανέγερση ενοριακού Ναού και χαρήκαμε για την πρόοδο των εργασιών. Ακολούθησε η βάπτιση γηγενών νεοφωτίστων όλων των ηλικιών στον ποταμό Oubangui. Απευθυνόμενος στους νεοφωτίστους επί της όχθης του ποταμού, ερμήνευσα θεολογικώς τη σημασία του ιερού Μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος, εξέφρασα τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας και τους προέτρεψα να καταστούν έμπρακτοι κήρυκες του ευαγγελικού κηρύγματος και πρότυπα αρετής προς τους συνανθρώπους τους, ως Ορθόδοξοι πολίτες της ευγενούς πατρίδας τους.

Το πρωί της Κυριακής 7ης Φεβρουαρίου, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο μισθωμένο ευκτήριο οίκο, όπου προσωρινώς συναντιούνται οι Ορθόδοξοι πιστοί, στους οποίους και προσφέραμε την έκδοση της Θείας Λειτουργίας.

CG1

Το ίδιο απόγευμα, μεταβήκαμε στο τροπικό δάσος, όπου κατοικεί η φυλή των Πυγμαίων, που έχει ασπασθεί την Ορθόδοξη πίστη. Μετά από την ευγενική υποδοχή και προσφώνηση του υπεραιωνόβιου αρχηγού της φυλής, ο Επίσκοπος μίλησε απλά για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και τη σπουδαιότητα της συμμετοχής σε αυτήν. Ακόμη, προσέφερε ικανή ποσότητα αλατιού για τη διατήρηση του κρέατος, σαπουνιού και σπίρτων, υλικών απαραίτητων για τον κυνηγετικό τρόπο ζωής των αυτοχθόνων.

Επίσης, υπέβαλε στο σεβάσμιο αρχηγό το παρακλητικό αίτημα για την κατασκευή ενός ιδιαιτέρου χώρου εντός του καταυλισμού, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των καταλυμάτων της φυλής, ώστε ο νέος εφημέριος του Impfondo να επισκέπτεται κάθε μήνα το τροπικό δάσος και να τελεί τη Θεία Ευχαριστία, προς διευκόλυνση των γηραιοτέρων Πυγμαίων, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Το αίτημα έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτό από τον αρχηγό, ο οποίος θα μεριμνήσει προς τούτο.

Αυτή η εβδομαδιαία περιοδεία αποτέλεσε μεγάλη ευλογία τόσο για τους Ορθόδοξους πιστούς μας, που συνδέθηκαν περισσότερο με την Εκκλησία μας, όσο και για εμάς. Δοξάζουμε το Θεό, που στις μέρες μας και παρά τις αντίξοες συνθήκες ελκύει τόσες ψυχές στην πίστη και μεταμορφώνει τις ζωές των ανθρώπων.
† Ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων