Η Ορθοδοξία ανανεώνει τον άνθρωπο

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι περίμεναν να έλθει ο Χριστός. Εκείνος που θα έφερνε την αγάπη και την ειρήνη, το πραγματικό χαμόγελο και τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ηρεμία, πράγματα τόσο πολύτιμα, για να αισθανθεί κανείς την αληθινή σημασία της ζωής.

Κι όμως πέρασαν από τότε δύο χιλιάδες χρόνια κι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μέσα στη φτώχεια και τη στέρηση. Δεν έχουν καν ακούσει για το μήνυμα αυτό της αγάπης και της δικαιοσύνης. Ακόμα Τον περιμένουν· ακόμα δεν Τον γνώρισαν, δεν Τον είδαν.

Αυτή η πονεμένη γη της Αφρικής στερήθηκε αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, έχασε το Φως, δεν είδε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Κι όμως, ξαφνικά, Αυτός ήλθε και έλαμψε. Να, πόσο μπόρεσαν και κατάλαβαν αυτό το μεγάλο μυστήριο της Ανάστασης:

11846194_1037988626219751_484176145_n

 

Κτίζουν και εγκαινιάζουν ναούς στο όνομα του αληθινού Θεού – Εκείνου που τους αγκαλιάζει και τους συνοδεύει στη ζωή τους, και αισθάνονται να είναι παιδιά δικά Του· τους δείχνει το δρόμο και πορεύονται μαζί Του. Αυτό είναι το μυστήριο του Ευαγγελίου. Ζουν και κινούνται μέσα στο βάθος και το πλάτος της θείας επέμβασης και αγάπης.

Σχολεία για να μορφώνονται οι νέοι να μαθαίνουν γράμματα και να γίνονται χρήσιμοι πολίτες· αυτό είναι ένα από τα κυριότερα μελήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας αγωνίζεται ακόμη να λιγοστέψει τον πόνο και τις ασθένειες, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους.

Στην αγωνία τους και τις πάμπολλες στερήσεις και ελλείψεις τους έρχεται, ξανά, η Εκκλησία να προσφέρει τη συμβολή της, για να τους ανακουφίσει από τον πόνο και την αδικία που τους κατακυριεύουν. Χτυπά η καμπάνα και καλεί τους πιστούς στη Βασιλεία των ουρανών· χορεύουν και ευχαριστούν το Θεό, παίζουν και δοξολογούν με την απλοϊκή καρδιά τους, χωρίς περιστροφές και ανταλλάγματα.

Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας συνεργάζεται για πολλά χρόνια με διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς· πάνω σε μόνιμη βάση γίνονται ετήσιες επισκέψεις, περιοδεύουν με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλους εθελοντές και θεραπεύουν τις τυχόν πληγές των ανθρώπων.

11721253_1087624277931630_395003749_n

Τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα σχολεία, οι εκκλησίες αποτελούν μερικά από τα δείγματα της αγάπης και οι αρχές αναγνωρίζουν, εκτιμούν και ευχαριστούν.

Έκδηλη είναι η ικανοποίηση των ανθρώπων. Ανοίγουν πόρτες και παράθυρα… Γεύονται οι άνθρωποι χαρές και ευλογίες που τους προσφέρει η παρουσία της Ορθοδοξίας. Μπήκε στα σπίτια τους η αγάπη του Θεού αισθάνθηκαν ότι είναι παιδιά του Θεού, εκλεκτά, όμοια δημιουργήματα, πλάσματα ισότιμα… Δεν πειράζει που ζουν μέσα σε καλύβες, δεν έχει σημασία που στερούνται πολλών υλικών αγαθών.

Οι επισκέψεις αυτές στηρίζουν το λαό. Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές προσφέρεται αυτή η ελπίδα ότι δεν τους ξεχάσαμε. Η Εκκλησία είναι δίπλα τους, έχει αυτή τη μεγάλη αποστολή της πνευματικής και κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας. Στο πλευρό μας στέκεται συμπαραστάτης από το 1963 η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Έτσι, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι συνθήκες ζωής καλυτέρευσαν. Προσφέρεται μέσα από την κίνηση και δράση της Ορθοδοξίας αυτή η ελπίδα, το χαμόγελο. Η παράδοση της Ορθοδοξίας μαζί με τις τοπικές συνήθειες σχηματίζει ένα θαυμάσιο μωσαϊκό, πλούσιο σε περιεχόμενοΟι άνθρωποι συνεχίζουν τις παραδόσεις τους, τις καθημερινές τους συνήθειες μέσα σε μια νέα, τώρα, προοπτική. Είναι εκείνη της νέας ζωής. Αυτή είναι η αληθινή πορεία της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, δέχεται τις παραδοσιακές τους συνήθειες. Αυτή είναι, λοιπόν, η υπερδύναμη που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα και να σώσει την ανθρώπινη αναζήτηση. Έχει να προσφέρει φως, μπόλικο φως, αληθινό, έτσι ώστε να μπορεί να μεταμορφώσει και να αναπλάσει το ανθρώπινο γένος.

Ανανεώνει, σήμερα, η Ορθοδοξία τις δυνάμεις της και δίδει τις πραγματικές διαστάσεις της αποστολής της, το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμά της, για να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους κάθε φυλής, κάθε καταγωγής και κάθε γλώσσας.

† Ο Κένυας Μακάριος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων