Ομαδικός γάμος στο Sumbul

Καρποφορία υπομονής

Αγαπητοί αδελφοί μου,

Χαίρετε εν Κυρίω. Με τη βοήθεια του Θεού, είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά νέα από την Ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα.

Εδώ, στην Ινδονησία, έχουμε έλλειψη ιερέων, γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πνευματικά έργα, διότι δεν προλαβαίνουμε να τους διακονούμε. Λειτουργούν όμως όλα τα σχολεία μας από το Δημοτικό μέχρι και τη Θεολογική μας Σχολή. Από τα σχολεία μας, προσφορά της Αδελφότητας σας, έχουν απόφοιτήσει πολλοί ορθόδοξοι.

Το Νοσοκομείο μας Θεοτόκος στο Medan λειτουργεί κανονικά και προσφέρει κάθε βοήθεια στους αρρώστους. Αλλά η ευθύνη που φέρω για το Νοσοκομείο αυτό είναι πολύ μεγάλη. Πώς να οργανώσω αυτό το Νοσοκομείο, που έχει τόσες πολλές ανάγκες; Τα μόνο έσοδα που έχουμε είναι τα ελάχιστα χρήματα που καταβάλουν οι φτωχοί άρρωστοι που νοσηλεύονται εκεί.

Πριν από δύο χρόνια αγοράσαμε, όπως θυμάστε, με τη βοήθεια της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, μερικά χωράφια στο ορεινό χωριό Sumbul. Αυτή τη χρονιά φυτέψαμε πιπεριές και πατάτες και -δόξα τω Θεώ- είχαμε καλή συγκομιδή και καλές τιμές.

Ομαδικός γάμος στο Sumbul
Ομαδικός γάμος στο Sumbul

Πάγιες ανάγκες της Ιεραποστολής

Αλλά έχουμε τόσες πολλές ανάγκες και δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα. Δόξα τω Θεώ, η ενίσχυση που μας στέλνετε κατά καιρούς μάς βοηθάει πολύ. Από αυτά τα χρήματα, τα περισσότερα χρησιμοποιούνται για να καλύψουμε τις εξής ανάγκες:

  • Στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου Medan, έχουμε 10 άτομα προσωπικό (γραμματείς, βιβλιοθηκονόμους, καθαρίστριες, φύλακα) και 17 καθηγητές, που εξυπηρετούν 450 φοιτητές κάθε μέρα.
  • Στην Ακαδημία Υπολογιστών Medan, έχουμε 5 εργαζομένους και 20 δασκάλους, που εξυπηρετούν 460 μαθητές καθημερινά.
  • Στο Σχολείο Αγίου Νικήτα Medan, έχουμε 4 εργαζόμενους, 15 δασκάλους και 350 μαθητές.
  • Στο Σχολείο Αγίου Νικολάου Nias έχουμε 3 εργαζομένους, 12 δασκάλους και 90 μαθητές.
  • Στο Νοσοκομείο Medan έχουμε 8 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 10 νοσοκόμες και 2 γιατρούς. Οι υπόλοιποι γιατροί είναι εξωτερικοί συνεργάτες.
  • Στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου Medan μένει η αδελφή Αγνή. Μέχρι τώρα, η Μονή αυτή είναι πολύ μικρή και δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδά της, ρεύμα, νερό και καθημερινές ανάγκες. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζουμε και για το μοναστήρι.

Μάλιστα, τα έξοδα αυξάνονται, όταν πηγαίνω να κάνω μυστήρια στις άλλες κοινότητές μας, ή όταν με καλέι η κυβέρνηση από την Τζακάρτα σχετικά με τα σχολεία ή την Εκκλησία μας, οπότε πρέπει να καλύψουμε και τα χρήματα για το αεροπλάνο και το ξενοδοχείο.

Επίσης, βασικό πρόβλημα, αδελφοί μου, είναι ότι σύντομα η άδεια λειτουργίας του Νοσοκομείου μας θα λήξει. Τα έξοδα για το θέμα αυτό είναι 3.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει δωρητές. Να εύχεσθε να βρούμε χρήματα, γιατί είμαστε σε δύσκολη θέση.

Τώρα, γνωρίζετε τα μεγάλη βάρη που αντιμετωπίζουμε. Δόξα τω Θεώ, στα δύσκολα έργα της ιεραποστολής μας, είστε δίπλα μας από την αρχή. Οι Ορθόδοξοι της Ινδονησίας σάς ευγνωμονούν συνεχώς για τη μεγάλη προσφορά σας. Πιστεύω στον καλό μας Θεό, ότι οι προσφορές σας δεν πηγαίνουν χαμένες, αλλά αργά ή γρήγορα θα καρποφορήσουν προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μας.

Αυτά είναι, αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο Κύριος, η πηγή όλων των αγαθών να σας πλουτίσει με τα πλούσια αγαθά Του.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Στο Νοσοκομείο "Θεοτόκος"
Στο Νοσοκομείο “Θεοτόκος”

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων