Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Νιγηρίας

Η τελετή των εγκαινίων διεκόπη αρκετές φορές, καθώς η χορωδία του Ναού ψάλλοντας στη γλώσσα της φυλής των Ίμπο τους ψαλμούς της Ακολουθίας με τη συνοδεία παραδοσιακών αφρικανικών οργάνων ξεσήκωνε κυριολεκτικά τους πιστούς, που επίμονα ζητούσαν από τον Πατριάρχη να κατέβει στον κυρίως Ναό για να τους ακουμπήσει και να τους ευλογήσει

Στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου στην Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας, τελέσθηκαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ι. Ν. Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στην κωμόπολη Awo-Idemili της ανατολικής Νιγηρίας, τον οποίον εδώρησε στον ορθόδοξο λαό της Νιγηρίας, η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ο Ναός βρίσκεται στην Πολιτεία Imo.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, ο Μακαριώτατος αφίχθη κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Ναό για την τελετή των Εγκαινίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία. Αν και εργάσιμη ημέρα, περίπου τέσσερις χιλιάδες πιστών είχαν κατακλύσει το Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο και υποδέχθηκαν τον εορτάζοντα Σεπτό Προκαθήμενο με ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Η τελετή των εγκαινίων διεκόπη αρκετές φορές, καθώς η χορωδία του Ναού ψάλλοντας στη γλώσσα της φυλής των Ίμπο τους ψαλμούς της Ακολουθίας με τη συνοδεία παραδοσιακών αφρικανικών οργάνων ξεσήκωνε κυριολεκτικά τους πιστούς, που επίμονα ζητούσαν από τον Πατριάρχη να κατέβει στον κυρίως Ναό για να τους ακουμπήσει και να τους ευλογήσει. Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε, σε κλίμα κατάνυξης η πρώτη Θεία Ευχαριστία και εκατοντάδες πιστών υπομονετικά και κάτω από αφόρητη ζέστη, περίμεναν να μεταλάβουν «τοῦ καινοῦ τῆς ἀμπέλου γεννήματος» από τα χέρια του Πατριάρχη τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε γεύμα στο προαύλιο του Ναού, με παραδοσιακούς χορούς από ομάδες νέων και γυναικών. Στην τελετή προσήλθαν ο τοπικός άρχοντας (βασιλιάς), εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών της περιοχής και άλλοι παράγοντες. Προ της αναχωρήσεως του, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τους κληρικούς της ανατολικής Νιγηρίας τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην εδραίωση της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα και τους αγώνες τους, νουθετώντας τους πατρικά και προσφέροντας σε όλους ευλογίες και αναμνηστικά δώρα.

Ο Μακαριώτατος τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, εξέφρασε το θαυμασμό του για τον Ιερό Ναό και τις ευχαριστίες του για την τόσο σημαντική προσφορά αγάπης της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής προς το Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη Νιγηρίας.

Είθε ο Κύριος να ενισχύει πάντοτε τη ζωή όλων όσων εργάζονται αθόρυβα και με συνέπεια για την Εκκλησία Του και πάντοτε να οδηγεί τα βήματά τους σε δρόμους νέας ιεραποστολικής μαρτυρίας.
Εκ της Ι.Μ. Νιγηρίας

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων