Επιστολή από τα Φίτζι γεμάτη ελπίδα

Αγαπητοί αδελφοί μου εν Χριστώ,
Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού εδώ στο Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγάλο νησί των Φίτζι.
Προσπαθούμε από χθές να συναντήσουμε την οικογένεια του κ. Joeli, που δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ζουν στο δάσος και ήταν δύσκολο να πάμε να τους συναντήσουμε εκεί, αν και ξεκινήσαμε γι’ αυτό το σκοπό. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έκαμαν το χωματένιο δρόμο αδιάβατο. Σήμερα ήλθαν οι ίδιοι και μας βρήκαν στο σπίτι του πρώτου Ορθοδόξου αδελφού μας Βαρνάβα. Οι γονείς με έξι παιδιά. Είναι και άλλα τέσσερα που δεν μπόρεσαν να έλθουν, γιατί ήταν άρρωστα με πυρετό. Και αυτά που ήλθαν ήταν σε κακά χάλια. Πόνεσε η ψυχή μας που τα είδαμε έτσι ταλαιπωρημένα, άπλυτα με σκισμένα και λερωμένα ρούχα!
Πρώτη μας δουλειά ήταν να αναλάβουν η Αριάδνη και η Μαρία, η σύζυγος του Βαρνάβα, να πλύνουν τα χεράκια και τα προσωπάκια τους. Μετά να τα βάλουμε να καθίσουν στο τραπέζι για να φάνε κάτι, να συνέλθουν από τον κόπο και την εξάντληση. Δυσκολεύτηκαν να το κάνουν από συστολή και επειδή δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται σε τραπέζι, παρά μόνο στην ψάθα. Εκεί είναι το τραπέζι τους, εκεί η τραπεζαρία τους, εκεί το σαλόνι, εκεί και ο ύπνος τους.
Πως να μην συγκλονιστεί κανείς και να μη νιώσει, έλεγχο στη συνείδηση του βλέποντας τόση δυστυχία και τόση στέρηση σε αυτούς τους ανθρώπους! Και πως να μη θαυμάσει την υπομονή τους, την καρτερία τους και την τόσο σεμνή αξιοπρέπεια τους!
Αφού συνήλθαν με το γάλα και τις άλλες τροφές που τους πρόσφερε η χριστιανική αγάπη, ήλθε η ώρα να τους μιλήσουμε. Να τους καλωσορίσουμε και να τους πούμε ποιοι είμαστε και πόσο χαιρόμαστε για την απόφαση τους να γίνουν μέλη της αληθινής, της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!
Στη συνέχεια τους προτείναμε να μεταφερθούν από το Σάβου-Σάβου, όπου μένουν, στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Λαμπάσα και να μείνουν μαζί με την οικογένεια του Βαρνάβα προσωρινά μέχρι που να τακτοποιηθούν μόνιμα κοντά στην Εκκλησία που άρχισε να γίνεται εκεί.
Εκεί και θα βαπτιστούν και θα εκκλησιάζονται. Καλλιεργώντας δε τον κήπο και πουλώντας τα φρούτα και τα οπωρικά που θα παράγουν θα μπορέσουν να ζήσουν και οι δύο οικογένειες με κάποια άνεση, αποτελώντας τον πρώτο Ορθόδοξο πυρήνα στην περιοχή.
Μόνο μετά από αυτές τις αποφάσεις νιώσαμε να απαλύνεται η λύπη και ο πόνος, που αισθανθήκαμε αντικρίζοντας την θλιβερή αυτή κατάσταση στα πρόσωπα των ελαχίστων αυτών αδελφών του Χριστού, που γινόμενα μέλη της Εκκλησίας Του, θα σωθούν πνευματικά αλλά και θα ευεργετηθούν σωματικά.
Ο Χριστός, η Εκκλησία Του, σώζει όχι μόνο την ψυχή του ανθρώπου αλλά και το σώμα του. Ολόκληρον τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και λέει στο Ιερό Ευαγγέλιο Του ο Κύριος: «Επείνασα και εδώκατε μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατε με…» (Ματθ. 25,35)
Με αυτές τις ενέργειες, στις οποίες το Άγιο Πνεύμα μας φώτισε να προβούμε, και με την σκέψη ότι ως ταπεινοί και ανάξιοι υπηρέτες Του συντελούμε στο να βγουν οι αδελφοί μας αυτοί από το σκοτάδι της άγνοιας και της αιρέσεως στο φως της Αλήθειας του Χριστού μας, και από την στέρηση των στοιχειωδών υλικών αγαθών σε μία αξιοπρεπή χριστιανική και κοινωνική ζωή, ανακουφιστήκαμε.
Κοντά στους φτωχούς Φιτζιανούς αδελφούς μας και ιδιαίτερα στα δέκα πεινασμένα και περιφρονημένα παιδιά και προσπαθώντας να τους μεταδώσουμε τον παλμό της χριστιανικής αγάπης ζούμε την αληθινή χαρά των Χριστουγέννων ψάλλοντας μαζί με τον ιερό υμνωδό της Εκκλησίας μας το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε».

Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος.

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων